Hlavní obsah

Putin je geopolitický šílenec, reagují Ukrajinci na rozhovor s Carlsonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitel ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Andrij Jusov v reakci na sérii lží ruského prezidenta Vladimira Putina v rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prohlásil, že Putin je „geopolitický šílenec“. Informuje o tom ukrajinská agentura Unian.

Foto: Profimedia.cz

Představitel HUR Andrij Jusov

Článek

„(…) Cílovou skupinou tohoto rozhovoru je svobodný svět. Západní svět. Tyto falešné narativy a propaganda musí svobodný demokratický svět o něčem přesvědčit,“ prohlásil podle agentury Unian Jusov.

Představitel HUR následně Putina označil za geopolitického šílence, protože mluví „nějaké nesmysly“ o mezinárodním právu, historii a o tom, které národy mají nebo nemají právo existovat. Jusov tak reagoval na slova ruského diktátora, který v rozhovoru prohlásil, že Ukrajinci neexistují a že Ukrajina je umělý státní útvar.

Podle Jusova Rusko a tamní zpravodajské služby vynakládají obrovské částky na snahu ovlivnit západní publikum, což ukazuje, jak je pro ně mínění na Západě důležité.

Putinovy lži: Překrucoval i historii Československa

Evropa

„Uvědomují si, že tato možnost ovlivňovat demokratický svět, ať už to ve svých propagandistických pořadech nazývají jakkoli, je pro ně rozhodující,“ prohlásil s tím, že podle něj v tomto ale Moskva neuspěla, neboť hodnocení Ruska západními politiky a odborníky „jsou již známa“.

Ruský prezident v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem prohlásil celou řadu lží. Mimoto že Ukrajinu označil za uměle vytvořený stát, prohlásil například, že Západ se snažil dostat Ukrajinu pod kontrolu. Uvedl také, že válku na Ukrajině nezahájilo Rusko, ale v roce 2014 Ukrajina, která měla „zahájit válku na Donbasu“.

Ve skutečnosti to bylo naopak, Rusko totiž tehdy pomohlo vyvolat separatistické povstání na východě Ukrajiny. Prvním vůdcem separatistů byl Igor Girkin Strelkov z ruské rozvědky, Rusko navíc poskytovalo separatistům zbraně a nechalo na jejich straně bojovat i ruské vojáky.

Putin však lhal i o dalších věcech. Uvedl například, že Čína je největší ekonomikou světa, což není, je až tou druhou. Nebo o otci ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prohlásil, že bojoval proti nacistům ve druhé světové válce, což nemohl, protože se narodil až v roce 1947, tedy dva roky po skončení války.

Nebohé Rusko je vlastně oběť. Některé Putinovy lži jsou až ohromující

Válka na Ukrajině

Kdo je Tucker Carlson

Kontroverzní americký televizní moderátor a politický komentátor Tucker Swanson McNear Carlson (54) je vnímán jako člověk blízký americkému exprezidentu Donaldu Trumpovi.

Zpochybňuje pomoc Západu Ruskem napadené Ukrajině a je prvním americkým moderátorem, jemuž ruský prezident Vladimir Putin poskytl rozhovor od začátku války na Ukrajině.

Carlson začal svou mediální kariéru na stanici CNN, kde vydržel pět let. Poté vystřídal několik dalších stanic, až v roce 2009 zakotvil na Fox News. Zde od roku 2016 moderoval politickou talk show Tucker Carlson Tonight.

Kanál s ním však v dubnu 2023 náhle ukončil spolupráci, což zřejmě souviselo s procesem, v němž společnost Dominion Voting Systems žalovala Fox News za pomluvu pro šíření konspirační teorie o údajném zfalšování amerických prezidentských voleb v neprospěch Donalda Trumpa. Žaloba skončila urovnáním, v jehož rámci televize zaplatila odškodné 787,5 milionu dolarů (18,2 miliardy korun).

Příkaz ke Carlsonově propuštění údajně vydal sám mediální magnát Rupert Murdoch, jehož rodina televizi vlastní.

Trh na Carlsonův odchod reagoval bouřlivě a akcie Fox Corporation se prudce propadly. Odepsaly 5,4 procenta, což z hodnoty společnosti vymazalo 962 milionů dolarů (22,3 miliardy korun).

Carlson je znám netradičním stylem kladení otázek. Ty jsou často pro téma rozhovoru irelevantní a mají za cíl hosta „morálně zaškatulkovat“. Ptá se třeba na prohřešky z mládí či na věci, na něž v danou chvíli neexistuje jednoznačná odpověď. Mnozí hosté pak pod jeho tlakem vypadají, že se vyhýbají jasnému stanovisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám