Hlavní obsah

Čím víc nás Putin nechce, tím víc musíme být obezřetní, zní z Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský vicepremiér a ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nevěří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který v rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem odmítl, že by Rusko mohlo napadnout další země východní Evropy, jako je třeba Polsko.

Foto: Profimedia.cz

Polský vicepremiér a ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Článek

Kosiniak-Kamysz dnes podle polských médií řekl, že „čím více se opakuje, že něco není v plánu, o to více je třeba být podezřívavý“. Připomněl, že předloni před začátkem invaze na Ukrajinu Moskva popírala, že by chystala vpád do sousední země.

U hranic soustředila velké množství jednotek a tvrdila, že jde o cvičení nebo o zkoušky operačních schopností. Ruská armáda pak na Ukrajinu zaútočila ze země, ze vzduchu i z moře 24. února 2022.

Kosiniak-Kamysz řekl, že Putinovy výroky „nemají žádnou věrohodnost“.

Sestřih ukazuje, jak Putin ohledně Ukrajiny světu od začátku lhal

Válka na Ukrajině

Před několika dny tento lidovecký politik připomněl, že ještě těsně před ruským vpádem na Ukrajinu někteří předpokládali, že se nic takového nestane.

„Polsko musí být připravené na nejtěžší variantu, jaká nás může potkat,“ upozornil s tím, že v situaci, kdy za polskými hranicemi zuří válka, je nutné, aby země byla „přichystána na každý scénář“.

Polsko v uplynulých letech výrazně zvýšilo výdaje na obranu, letos to bude podle různých kritérií 3,1 až 4,1 procenta HDP. Členské státy NATO přitom na obranu mají vydávat alespoň dvě procenta HDP.

Nebohé Rusko je vlastně oběť. Některé Putinovy lži jsou až ohromující

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám