Hlavní obsah

Nejméně 70 obětí střelby v koncertní síni na předměstí Moskvy. K útoku se přihlásil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během útoku v koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy zahynulo nejméně 70 lidí a dalších 145 je zraněno. Na místě zasahuje policie a záchranáři. Podle očitých svědků neznámí útočníci stříleli z automatické zbraně. V budově zasahují i speciální síly ruské národní gardy. Jeden z podezřelých byl podle zatím nepotvrzených zpráv dopaden, oznámil později telegramový kanál Mash. Úřady po zbylých útočnících stále pátrají. K útoku se na síti Telegram přihlásil teroristická organizace Islámský stát.

Výbuch a střelba v koncertní síni na okraji MoskvyVideo: Reuters

 
Článek

„Lidé v maskáčích vtrhli do parteru centra Krokus, nejméně tři z nich zahájili palbu z automatických zbraní. Poté byl vržen granát nebo zápalná bomba, v důsledku čehož došlo k požáru,“ hlásil korespondent ruské agentury RIA Novosti. Další výbuch v budově později oznámil zpravodaj telegramového kanálu Ostarožna novosti.

V době útoku podle kanálu Baza mohlo být v hale okolo 6200 lidí. Ruské úřady již potvrdily, že při útoku zemřelo nejméně 40 lidí a nejméně 100 dalších bylo zraněno. Neoficiální údaje hovoří o nejméně 70 obětech. Podle telegramového kanálu Shot byla řada těl nalezena na toaletách a v kancelářích, kde se lidé skrývali před střelci a během požáru se tam udusili. Tento údaj potvrdil i kanál Mash s dodatkem, že jsou nalézána další těla.

Moskevský komisař pro dětská práva ruským médiím potvrdil, že mezi zraněnými jsou i děti, zatím hovoří o dvou. Ministerstvo zdravotnictví Moskevské oblasti později upřesnilo údaj o zraněných. Celkem jich podle ministerstva bylo 145, devět z nich je v kritickém stavu.

Svět odsoudil teror na okraji Moskvy. Zacharovová se pustila do šéfa OSN

Evropa

Jeden z útočníků byl podle ruských médií dopaden, po ostatních pátrá Ruská národní garda a další ozbrojené složky. Kanál Baza uvedl, že služby pátrají po bílém sedanu, ve kterém se mají teroristé nacházet. Po celé Moskvě bylo zřízeno velké množství kontrolních stanovišť.

K útoku se po desáté hodině večer středoevropského času přihlásila na síti Telegram teroristická organizace Islámský stát. Ruské úřady útok vyšetřují jako teroristický čin, viníka dosud neoznačily.

Bojovníci IS „zaútočili na velké shromáždění (…) na předměstí ruského hlavního města Moskvy,“ uvedla skupina. Podle agentury AFP dodala, že útočná skupina „bezpečně vrátila na základnu“. Server Meduza nicméně podotkl, že existují pochybnosti o pravosti tohoto prohlášení. Některé kanály na Telegramu podle něj uvedly, že šablonu oznámení už teroristická skupina nepoužívá.

Střelba v koncertní síni na okraji MoskvyVideo: Reuters

„Nejméně pět vousatých lidí. Chovají se jako ozbrojenci, kteří prošli výcvikem. Při průchodu do budovy zabili ostrahu a lidi stojící u dveří. Poté byl hlavní vchod zablokován. Teroristé jsou vyzbrojeni útočnými puškami AKM. Někteří nesou zásobníky s různou municí. Nejméně dva z útočníků nesou batohy, možná s Molotovovými koktejly,“ citoval telegramový kanál Mash jednoho ze svědků incidentu.

Útočníci před koncertem začali pálit do davu a nastal chaos, popisují přeživší teror u Moskvy

Evropa

„Lidé, kteří byli v hale, si lehli na podlahu, aby se chránili před střelbou, leželi asi 15 až 20 minut, poté se začali plazit ven. Spoustě lidí se podařilo dostat se ven,“ uvedl zpravodaj Ostarožna Novosti.

Podle telegramového kanálu Baza se v budově, kterou pohlcují plameny, stále může nacházet zhruba 100 lidí. Někteří lidé se mohli ukrýt v podzemí, někteří byli odříznuti požárem ve čtvrtém patře.

„Hasiči nemohou začít hasit a vyprošťovat – čekají na speciální jednotky,“ psal nejprve Baza. Dodal, že útok se stal před plánovaným vystoupením populární pop rockové skupiny Picnic, která vznikla už na konci 70. let minulého století.

Někteří lidé byli evakuováni přímo ze střechy centra, kterou podle videí zachvátil rozsáhlý požár, napsal telegramový kanál Mash s odkazem na očité svědky s tím, že na místě je zhruba 50 sanitek.

Foto: Profimedia.cz

Sanitky mířící k místě útoku

Mohutný požár mezitím způsobil částečný kolaps střechy budovy. Po jedenácté hodině večer středoevropského času úřady uvedly, že požár se podařilo lokalizovat na ploše 14 tisíc metrů čtverečních.

V Moskvě byl vyhlášen plán Zarja – podle něj musí všichni mužští policisté na služebny a musí být připraveni se zbraní zasáhnout.

„Dnes došlo v obchodním centru Krokus k hrozné tragédii. Upřímnou soustrast blízkým obětí. Nařídil jsem poskytnout veškerou nezbytnou pomoc všem, kteří byli incidentem postiženi,“ komentoval útok moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Ruské ministerstvo zahraničí incident označilo za „krvavý teroristický útok“. „Celé světové společenství musí odsoudit tento monstrózní zločin,“ vzkázala ruská diplomacie.

Ukrajina nemá nic společného se střelbou na okraji Moskvy, uvedla tamní prezidentská kancelář agentury podle AFP. Zapojení do útoku odmítli i ruští dobrovolníci.

USA před terorem varovaly

Útok už komentovaly i Spojené státy. Záběry dnešní střelby v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy jsou strašné a těžko se na ně dívá, uvedl podle agentury Reuters Bílý dům. V tuto chvíli podle něj nic nenasvědčuje tomu, že do dnešní střelby na předměstí Moskvy byla zapojena Ukrajina.

Kvůli zprávám o bezprostředně hrozícím útoku extremistů v Moskvě vydala 8. března ambasáda Spojených států varování pro své občany, aby se v následujících dvou dnech v ruské metropoli vyhýbali davům. Neupřesnila přitom, čeho by se hrozba měla týkat, den předtím však ruská tajná služba FSB oznámila, že v přestřelce zabila ozbrojence takzvaného Islámského státu, kteří plánovali teroristický útok na moskevskou synagogu.

Protikremelský Ruský dobrovolnický sbor (RDK), který z Ukrajiny podniká výpady do ruského pohraničí, popřel, že by se na pátečním útoku na okraji Moskvy podílel. „Samozřejmě, tohle rozhodně nejsme my,“ řekl zástupce RDK exilovému webu Novaja Gazeta Jevropa.

Mluvčí ukrajinské rozvědky označil útok v Krasnogorsku za úmyslnou provokaci speciálních služeb Putinova režimu, před kterou byl svět varován. Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mezitím jednoznačně odmítl, že by do útoku byl jakkoliv zapojen Kyjev.

Zatímco Rusko v pátek čelilo jednomu z největších teroristických útoků za poslední roky, některé tamní televizní stanice jako Rossija 1 či NTV pokračovaly nerušeně v zábavných pořadech, podotkl petrohradský web Fontanka.

V Moskvě hrozí útok extremistů. Vyhýbejte se davům, radí ambasáda USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám