Hlavní obsah

V Moskvě hrozí útok extremistů. Vyhýbejte se davům, radí ambasáda USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zprávám o bezprostředně hrozícímu útoku extremistů v Moskvě vydala ambasáda Spojených států ve čtvrtek varování pro své občany, aby se v následujících dvou dnech v ruské metropoli vyhýbali davům. Neupřesnila přitom, čeho by se hrozba měla týkat, ve čtvrtek však ruská tajná služba FSB oznámila, že v přestřelce zabila ozbrojence takzvaného Islámského státu, kteří plánovali teroristický útok na moskevskou synagogu.

Foto: Profimedia.cz

Velvyslanectví Spojených států v Moskvě

Článek

„Velvyslanectví monitoruje zprávy, že extremisté mají bezprostřední plány zaměřit se na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů. Upozorňujeme občany USA, aby se v příštích 48 hodinách vyhýbali velkým shromážděním,“ napsala ve čtvrtek na svých webových stránkách ambasáda USA v Moskvě.

Připojila také trojici doporučení: „Vyhněte se davům. Sledujte aktualizace místních médií. Všímejte si svého okolí“.

K varování se později připojilo i britské velvyslanectví v Moskvě, které na sociální síti X americké upozornění sdílelo se stručným komentářem: „Britům nedoporučujeme cestovat do Ruska“. Ani Britové údajnou hrozbu nijak blíže nespecifikovali.

Islámský stát chystal teroristický útok na synagogu v Moskvě, tvrdí FSB. Skupinu zabila v přestřelce

Evropa

Někteří si v této souvislosti povšimli, že také na stránkách německé diplomacie se náhle objevilo upozornění, že velvyslanectví v Moskvě a konzulát v Petrohradu v pátek 8. března mimořádně neotevřou.

Ve čtvrtek nicméně ruská média informovala, že ruská tajná služba FSB v přestřelce v Kalužské oblasti zabila několik ozbrojenců buňky takzvaného Islámského státu (IS), kteří údajně plánovali teroristický útok na synagogu v Moskvě.

Zastřelení jiných šesti ozbrojenců IS v autonomní republice Ingušsko na jihu Ruska hlásila FSB o víkendu.

Prezidentské volby v Rusku se konají ve dnech 15. až 17. března 2024, obhajující prezident Vladimir Putin formálně není jediným kandidátem, o jeho vítězství však nikdo nepochybuje.

Ruské ministerstvo zahraničí povolalo velvyslankyni USA. Hrozilo vyhoštěním diplomatů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám