Hlavní obsah

Svět odsoudil teror na okraji Moskvy. Zacharovová se pustila do šéfa OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krvavý útok ozbrojenců v Krasnogorsku na okraji Moskvy odsoudili ruští i zahraniční představitelé, kteří také kondolují rodinám obětí. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová už zkritizovala kancelář generálního tajemníka OSN za – podle ní nedostatečnou – reakci.

Foto: Profimedia.cz

Teroristický útok na okraji Moskvy v Crocus City Hall

Článek

„Kancelář generálního tajemníka OSN uvedla, že je zprávami o střelbě zarmoucena. Zarmoucena? Střelba? Tohle je potyčka na střelnici, nebo co? Lidé ze všech sil vysílají živé záběry monstrózního, krvavého teroristického útoku, který nevyvolává zármutek, ale hrůzu, šok, šok, bezpodmínečné odsouzení, spravedlivý hněv a soucit s oběťmi,“ vzkázala Zacharovová v telegramovém příspěvku.

Ruský exprezident a místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv bez jakéhokoliv odůvodnění jako jediné podezřelé jmenoval Ukrajince. „Teroristé rozumí jen odvetnému teroru. Žádné soudy ani vyšetřování nepomohou, pokud se síle nebrání silou a smrtí a nereaguje se popravami teroristů a represemi proti jejich rodinám. Pokud se prokáže, že jde o teroristy kyjevského režimu, nelze s nimi a jejich intelektuálními inspirátory jednat jinak. Všichni musí být nalezeni a nemilosrdně zničeni jako teroristé. Včetně úředníků státu, který spáchal takové zvěrstvo,“ vzkázal.

Nejméně 70 obětí střelby v koncertní síni na předměstí Moskvy. K útoku se přihlásil Islámský stát

Evropa

„Ty obrázky jsou prostě hrozné a těžko se na ně dívat. Naše myšlenky jsou s obětmi tohoto hrozného, ​​hrozného střeleckého útoku,“ řekl John Kirby, mluvčí amerického prezidenta Joea Bidena pro bezpečnostní otázky. „V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by do střelby byla zapojena Ukrajina nebo Ukrajinci,“ dodal.

Protikremelský Ruský dobrovolnický sbor (RDK), který z Ukrajiny podniká výpady do ruského pohraničí, popřel, že by se na pátečním útoku na okraji Moskvy podílel. „Samozřejmě, tohle rozhodně nejsme my,“ řekl zástupce RDK exilovému webu Novaja Gazeta Jevropa.

Střelba v koncertní síni na okraji MoskvyVideo: Reuters

„Jde o záměrnou provokaci Putinových bezpečnostních služeb, před kterou varovalo mezinárodní společenství. Kremelský tyran tím začal svou kariéru a chce ji ukončit stejnými zločiny proti vlastním občanům,“ napsal mluvčí ukrajinské rozvědky HUR Andrij Jusov s odkazem na teroristické z přelomu tisíciletí v Rusku, které někteří označovali za provokaci tamní služby FSB.

Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mezitím jednoznačně odmítl, že by do útoku byl jakkoliv zapojen Kyjev.

„Ukrajina rozhodně nemá nic společného se střelbou a výbuchy v centru Krokus v Moskevské oblasti. Nedává to vůbec smysl,“ napsal Podoljak, že incident podle něj bude využit k další militarizaci v Rusku.

Podezření padá na islamisty

Ještě předtím, než se večer k akci přihlásila teroristická organizace Islámský stát, vyrojila se řada spekulací, kdo za útokem stojí. Ruské úřady nicméně ještě nepotvrdily, že byla akce opravdu organizována ISIS.

I bulharský novinář Christo Grozev z investigativního webu Bellingcat označil za možné pachatele členy takzvaného Islámského státu (IS), jehož příslušníky FSB nedávno zatýkala. Také očití svědci citovaní ruskými telegramovými kanály útočníky v Krasnogorsku popisovali jako „vousáče“, což je častý eufemismus pro islamisty. Ani Grozev ale zcela nevyloučil možnost, že jde o diverzní akci ruských tajných služeb.

Podle telegramového kanálu OČK-VGPU ruské úřady v souvislosti s útokem hledají tři osoby z autonomní, převážně islámské ruské republiky Ingušsko, upozornil web Meduza s tím, že další zdroje to zatím nepotvrdily. Telegramový kanál nejprve zveřejnil i podobizny hledaných mužů a převzala je i ruská média. Později byly fotky smazány. Ukázalo se, že šlo o Inguše zastřelené při přestřelce na počátku března.

„(Ruské) tajné služby vyloučily verzi o zapojení Ukrajiny nebo IS do teroristického útoku,“ napsal nicméně ruský exilový kanál Važnyje istorii s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování s tím, že ruské úřady zatím nemají jasno, kdo by mohl být strůjcem útoku.

Ke krveprolití se vyjádřila i Julija Navalná, vdova po ruském opozičníkovi Alexeji Navalném, který nedávno zemřel v sibiřském vězení. Ta útok označila za „noční můru“. „Upřímnou soustrast rodinám obětí a brzké uzdravení zraněným. Všichni, kdo se podíleli na tomto zločinu, musí být nalezeni a postaveni před soud,“ vzkázala.

V Rusku po útoku v koncertní síni ruší akce a posilují bezpečnost

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám