Hlavní obsah

Útočníci před koncertem začali pálit do davu a nastal chaos, popisují přeživší teror u Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střelba zazněla asi deset minut před koncertem v Krasnogorsku u Moskvy, koncertní síň byla tehdy zaplněna asi ze 70 procent. Jakmile začala střelba, v sále vypukla panika. Útočníci stříleli přímo do davu, řekl ruské rozhlasové stanici Kommersant FM očitý svědek Dejv Primov. Útok neznámých ozbrojenců si podle ruské tajné služby FSB vyžádal čtyři desítky obětí a více než stovku zraněných.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři zasahují po útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy

Článek

„Zbývalo asi deset minut do začátku koncertu a v tom jsme uslyšeli odpálení ohňostroje, jak jsem si původně myslel,“ uvedl Primov. Jenže o ohňostroj nešlo.

„Byli jsme nahoře na balkonu. Hned jsme si uvědomili, že něco není v pořádku. Lidé začali křičet a v tom do sálu už vběhli jiní lidé a začali střílet, prostě dávky z automatických zbraní. Lidé propadali panice. Začal povyk. Nikdo nevěděl, kam má utíkat. Snažili jsme se nějak koordinovat lidi, aby si všichni lehli na zem a pomalu se plazili vpřed, aby nezůstali na místě,“ vylíčil Primov.

„Když jsem zdvihl hlavu a rozhlédl se, uviděl jsem lidi střílející dávky z automatu. Měli na sobě nějaké hnědé oblečení, něco jako vesty či maskovací uniformy. Stříleli přímo do davu lidí,“ řekl.

Svět odsoudil teror na okraji Moskvy. Zacharovová se pustila do šéfa OSN

Evropa
Foto: Dmitry Serebryakov, ČTK/AP

Příslušník ruské národní gardy před hořící halou Krokus na okraji Moskvy

„Nějak jsme se dokázali proplazit až nahoru. Někdo se snažil schovat, my jsme se snažili vylomit nějaké dveře do zadních místností, ale nemohli jsme najít žádný východ ven,“ líčil Primov. Spolu s dalším houfem lidí utíkal dál. Zkoušeli další dveře, a když nešly otevřít, pokračovali chodbami.

„Byl cítit kouř. Uvědomovali jsme si, že je nebezpečné tu zůstat. Nakonec v nějaké naprosto temné velké místnosti jsme dokázali vyrazit jedny dveře a odtamtud jsme se dostali na nouzové schodiště, po kterém jsme seběhli dolů. A odtud jsme už vyrazili dveře na ulici a opustili jsme budovu. Všichni se rozběhli na různé strany. Když jsme běželi okolo proskleného rohu budovy, uviděli jsme, že tam lidé také utíkají a rukama tlučou do skla, snaží se najít východ. Když jsme vyběhli na ulici, nad střechou jsme viděli obrovská oblaka dýmu,“ popsal děsivé okamžiky muž.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Lidé stojící okolo těla před hořící halou v Kransogorsku

Další z přeživších byla dívka, která koncert kapely Picnic navštívila se svou matkou. „Střílelo se shora i zespoda, nebylo kam utéct, nikdo nic neříkal, nehlásil, kam jít, jak se zachránit. Jen jsme leželi na podlaze a čekali,“ citoval web Meduza dívku.

„Běželi jsme za všemi k eskalátoru, chtěli jsem se schovat se na záchodě. Lidé začali křičet: Otočte se! Všichni začali utíkat zpátky. Skryli jsme se za květináče, za regály. Leželi jsme tam několik minut, střelba pokračovala celou tu dobu, vůbec nepřestala. A pak jsme si všimli, že lidé začali nějak sjíždět dolů, a se všemi jsme běželi. Cestou jsme viděli zavražděnou dívku, byla střelena do hlavy,“ dodala dívka, které se nakonec podařilo i s matkou dostat na parkoviště před halou.

V Rusku po útoku v koncertní síni ruší akce a posilují bezpečnost

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám