Hlavní obsah

Ukrajinci se chtějí po válce vrátit. Někteří už odjeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajinští uprchlíci se chtějí vrátit po konci války zpátky do vlasti, mají tam rodiny, práce a své domovy. Někteří se již podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) vracejí. Zatím se jedná podle informací Novinek spíše o jedince. Data o tom, kolik jich odjelo zpět na Ukrajinu, chybějí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Spousta uprchlíků se již na Ukrajinu vrací, například do Oděsy,” uvedl pro Novinky Lipavský s odkazem na návrat několika lidí z Moldavska. Trend potvrdil také mluvčí Člověka v tísni Milan Votypka.

„Větší fronty na ukrajinských hranicích jsou nyní skutečně na cestě zpátky,“ řekl.

Přesná data o tom, zda se také z České republiky vrátili někteří uprchlíci na Ukrajinu, nicméně nejsou. Nemá je ministerstvo vnitra, policie ani operátoři.

Nový šéf české policie k dezinformátorům: Nepřekvapila mě hrubost, ale hloupost

Domácí

„Nemáme, jak sledovat tyto návraty. Pokud se uprchlík tady zaregistruje, dostane dlouhodobý pobyt a odjede z ČR přes vnitřní hranici přes Slovensko či Polsko, tak to není nijak evidováno,“ vysvětlil Právu policejní prezident Martin Vondrášek.

„Není možné jednoznačně učit, co je přesnou příčinou toho, když daná SIM karta z naší sítě 'zmizí',” řekla také Novinkám Charlota Dědková z tiskového oddělení telekomunikační společnosti Vodafone.

Půjde o jednotky případů 

Podle informací Novinek půjde ale zatím spíše o jednotky Ukrajinců, kteří se z Česka již vrátili.

„Zatím nemáme informace o tom, že bychom v Praze zaznamenali hromadný odchod lidí zpět do své země. Pokud k tomu dochází už teď, hovoříme spíše o jednotlivcích,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Právě do Prahy míří velká část válečných migrantů.

O pár případech, že k návratu dochází, slyšel i mluvčí nestátní organizace Diakonie Ivo Mareš.

„My se staráme se o zhruba dva tisíce lidí, část z nich mluví o tom, že se vrátí hned, jak to bude možné, jiní zvažují, že zůstanou déle. Je to různé. Těžko říct, co je dominantní trend,“ míní.

Ukrajinky vyrazily uklízet ulice Prahy. Jako poděkování za azyl

Domácí

„Z našich terénních pracovišť máme informace o tom, že v posledních dnech se opravdu poměrně dost občanů Ukrajiny vrací do své země,“ nastínil zase policejní prezident Vondrášek.

Chtějí se vrátit 

Velká část uprchlíků se nicméně chce po konci války vrátit zpět na Ukrajinu. „Velká část osob, převážně žen a dětí, které utekly před válkou do Prahy, se chce vrátit domů hned, až to bude možné,“ řekl Novinkám Hřib.

Také podle Simony Cigánkové, mluvčí Charity České republiky, která se o přicházející lidi stará, chtějí Ukrajinci časem zpět domů.

„Mají tam partnery, širší rodiny, přátele, zaměstnání, prožili tam celý svůj život a vazba k rodné zemi je u nich samozřejmě velice silná. Chtějí se vrátit i ti, kteří k nám přišli z nejvíce zasažených oblastí, kde je vše zničeno,“ uvedla Cigánková.

Válka na Ukrajině vyhnala z domovů 11,4 milionu lidí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám