Hlavní obsah

Mírové rozhovory uvázly na mrtvém bodě, potvrdil Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem se zadrhla, potvrdila ve středu Moskva. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova Ukrajina „projevuje neochotu“ pokračovat v rozhovorech a jednání „opravdu nepostupují“. O zastavení jednání informovala už dříve i ukrajinská strana s tím, že Rusko nechápe, že válka na Ukrajině, která trvá už třetí měsíc, neprobíhá podle jeho plánů.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Jednání opravdu nepostupují. Ze strany ukrajinských vyjednavačů to je naprostý nedostatek snahy pokračovat v tomto procesu,“ řekl Peskov.

Na otázku, zda by jednání mohla být obnovena po kapitulaci všech bojovníků, kteří se skrývají v Rusy ostřelovaném hutním komplexu Azovstal v Mariupulu, mluvčí Kremlu řekl: „Nemyslím si, že se jedná o vzájemně provázané procesy.“

V Mariupolu se vzdalo skoro tisíc obránců oceláren, uvedlo ruské ministerstvo

Evropa

Leonid Slutsky, člen skupiny vyjednavačů za Rusko, uvedl, že jednání mezi oběma zeměmi se změnila ve stagnaci a nejsou vedena v žádném formátu.

„Jednání nepokračují. Ukrajina se ve skutečnosti stáhla z vyjednávacího procesu,“ řekl náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko.

Ukrajina a Rusko už nevyjednávají

Evropa

O tom, že se jednání zadrhla, informovaly tento týden ruské i ukrajinské zdroje. Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak uvedl, že důvodů je několik.

„Rusko nechce porozumět dnešním procesům ve světě a své negativní roli. Zadruhé nechápe, že válka už v žádném smyslu neprobíhá podle ruských plánů. Rusko proto nedosáhne žádného ze svých cílů,“ citovala Podoljaka Ukrajinska pravda.

Ukrajina změnila plán, nyní chce osvobodit celé své území

Evropa

Ukrajinský generální štáb ve středu uvedl, že ruská vojska pokračují v palbě podél celé linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Na ostatních frontách zaměřují své úsilí na udržení dříve dosažených pozic, průzkum, ženijní zajištění, doplnění zásob a snahu zlepšit své taktické postavení.

Rusko stupňuje raketové útoky, protože se mu nedaří na bojišti, tvrdí Zelenskyj

Evropa

Naposledy se ukrajinská a ruská delegace setkaly v Turecku na konci března, poté Moskva oznámila pokračování jednání v režimu on-line. Později tvrdila, že Kyjev jednání „sabotuje“.

Ukrajina trvá na jednáních na prezidentské úrovni. „Jsem připraven mluvit s Putinem. Ale jen s ním,“ řekl dříve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám