Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko už nevyjednávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak médiím potvrdil, že jednání mezi Ukrajinou a Ruskem jsou pozastavena. Důvodů je podle něj více.

Foto: Profimedia.cz

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak

Článek

„Proces vyjednávání je skutečně pozastaven. Proč? Důvodů je několik. Rusko nechce porozumět dnešním procesům ve světě a své negativní roli. Zadruhé nechápe, že válka už v žádném smyslu neprobíhá podle ruských plánů. Rusko proto nedosáhne žádného ze svých cílů,“ citovala Podoljaka Ukrajinska pravda.

Třetím důvodem je podle Podoljaka fakt, že se Rusko nemůže vzdát propagandy směrem ke svým obyvatelům, a proto se politická elita bojí říkat pravdu.

Propouštění ukrajinských lodí s obilím je nemožné kvůli zaminovaným přístavům, řekl Peskov

Evropa

Pokračování jednání tak Rusko podle Podoljaka požaduje pouze jako přiživení své propagandy.

„Rusové vznášejí výhrady proti Ukrajině, žijí ve světě, ve kterém se vyskytuje ukrajinský nacismus. Světu je známo, že nyní existuje jen jeden typ nacismu – ruský. Je zřejmé, že potrvá ještě nějaký čas, než budeme moci přistoupit důkladněji k tomuto problému. Problému denacifikace Ruska v rámci vyjednávání,“ dodal Podoljak, který byl členem ukrajinské delegace.

„Nebraňme pádu ruské bizarní říše“

Prezidentův poradce také vyjádřil přesvědčení, že chce Rusko vidět v akci všechny ekonomické balíčky sankcí, pochopit skutečnou bojeschopnost své armády a také tím ztratit zbytky své reputace.

Je zle. Ohánět se raketami proti Finsku je komické, šokoval bývalý ruský plukovník

Evropa

„Strategický cíl Rusů je podle mého názoru ‚všechno nebo nic‘. Nemá smysl bránit pádu této bizarní říše,“ pokračoval Podoljak.

Informace o tom, že jednání mezi Ukrajinou a Ruskem neprobíhají, zveřejnila už během úterý ruská státní agentura RIA Novosti. „Ukrajina se stáhla z vyjednávacího procesu,“ konstatoval náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko.

Kyjev podle něj nereagoval na ruský návrh dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám