Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí nechce říct, jak se postavilo k finanční pomoci EU pro Palestince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zahraničních věcí se zdráhá odpovědět na otázku, zda na neformálním zasedání ministrů zahraničí Evropské unie v ománském Maskatu podpořilo pokračování finanční pomoci pro Palestince. Na zasedání Českou republiku reprezentoval náměstek ministra zahraničí Jan Marian, který na dotaz Novinek, jaký postoj česká diplomacie zaujala, neodpověděl. Premiér Petr Fiala (ODS) přitom už dříve Novinkám řekl, že je pro zastavení evropských programů Palestině, dokud neprojdou řádnou revizí.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek ministra zahraničí Jan Marian

Článek

Ministři na neformálním zasedání diskutovali o finanční pomoci, kterou Evropská unie poskytuje Palestincům. Tato pomoc se zaměřuje nejen na obyvatele okupovaného Západního břehu Jordánu, ale i na Pásmo Gazy, které kontroluje teroristické hnutí Hamás.

Výsledkem jednání bylo, že většina unijních států chce, aby pomoc pokračovala, až na dvě tři výjimky, které se jasně nevyjádřily.

Jaký byl na schůzce postoj České republiky, není jasné. Náměstek ministra zahraničí Jan Marian na dotaz Novinek neodpověděl.

Fiala jde proti Evropské komisi: Platby Palestincům by měla pozastavit

Domácí

Už dříve ale na sociální síti X uvedl, že Česko „podpořilo revizi finančních toků tak, aby žádné (finance) nesměřovaly přímo či nepřímo Hamásu“.

„Dokud nebude dokončen přezkum rozvojové pomoci EU, nebudou Palestinské národní správě poskytovány žádné platby. Přezkum bude proveden za účasti všech členských států EU,“ uvedl minulý týden ve čtvrtek Marian, který ale Novinkám na otázky spjaté s jeho účastí na neformálním zasedání neodpověděl.

Foto: Novinky/Screenshot

Komentář náměstka ministra zahraničí Jana Mariana

Podobná slova zopakoval toto úterý Novinkám i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). „Zasazujeme se o to, aby probíhala průběžná kontrola, kam ty výdaje jdou. Aby byla jistota, že opravdu (finance) nesměřují na podporu teroristických aktivit,“ uvedl Lipavský.

„V případě humanitární pomoci je zcela evidentní, že je potřeba nějakým způsobem zajistit potřeby obyvatel v Gaze. Ale takovým způsobem, aby to nijak nepodporovalo teroristické hnutí Hamás,“odpověděl Lipavský na otázku, zda by finanční podpora Palestinců měla pokračovat.

Nyní je čas platby pozastavit

Svůj názor na situaci ale zcela jasně řekl premiér Petr Fiala (ODS). „Jsem přesvědčen, že nyní by bylo správné pozastavit platby a zahájit důkladnou revizi celého systému pomoci poskytované Palestincům ze strany Evropské unie,“ řekl minulý týden v úterý Novinkám prostřednictvím svého mluvčího Fiala.

Stejná slova o den později napsal i na sociální síti X. „Jsem přesvědčen, že evropské programy pro pomoc Palestině musíme zastavit do doby, dokud neprojdou důkladnou revizí,“ uvedl Fiala a dodal, že si musíme být jistí tím, že se EU nijak nepodílí na podpoře teroristických organizací. „A přesně tuto pozici v Evropě prosazujeme,“ dodal.

Premiérův postoj se tak razantně liší od toho, který minulý týden zaujala Evropská komise. Evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi sice nejprve uvedl, že všechny platby z rozvojového programu pro Palestince budou „okamžitě pozastaveny“, Evropská komise ale jen o pár hodin později uvedla, že k žádnému pozastavení plateb nedojde.

Lipavský: Podporujeme právo Izraele se bránit. Neznamená to ale, že neuznáváme legitimní aspirace Palestinců

Domácí

Komise místo toho zahájila „naléhavou revizi pomoci EU pro Palestinu“, kterou podpořil jak Marian, tak i Lipavský.

„Cílem tohoto přezkoumání je zajistit, aby žádné financování ze strany EU nepřímo neumožňovalo teroristickým organizacím provádět útoky proti Izraeli,“ stojí v prohlášení Evropské komise z 9. října, které cituje zpravodajská agentura The Associated Press (AP).

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell posléze uvedl, že Evropská komise navrhla přezkoumání rozvojové finanční podpory Palestincům. O humanitární pomoci ale v této souvislosti nemluvil.

„Tento přezkum by ale neměl znamenat odložení některých plateb,“ uvedl 10. října na tiskové konferenci po neformálním zasedání ministrů zahraniční Evropské unie Borrell, což je v rozporu s tím, co na sociální síti X napsal Marian, který uvedl, že dokud revize nebude dokončena, žádné finance Palestině nebudou poskytnuty.

Ne každý souhlasí s finanční podporou

Borrell dále uvedl, že většina unijních zemí, až na dvě či tři výjimky, jasně řekla, že spolupráce s palestinskou samosprávou má pokračovat, což platí i pro její finanční podporu.

Zda Česká republika výslovně podpořila pokračování finanční pomoci, nebo zda se nacházela v oněch „dvou až třech výjimkách“, ovšem není jasné.

Šéf unijní diplomacie podle přepisu tiskové konference dále prohlásil, že se na neformálním zasedání hovořilo o důležitosti pokračování „humanitárního rozvoje a pomoci“ na palestinském území a na Západním břehu Jordánu, který podporuje palestinské samosprávy.

„Z tohoto hlediska již bylo vyjasněno, že nedojde k pozastavení již zadaných plateb finančních prostředků Palestině ze strany Evropské komise,“ uzavřel Borrell podle přepisu tiskové konference.

KOMENTÁŘ: Evropa zbaběle lavíruje okolo pomoci Pásmu Gazy. Pogrom a jeho adoraci nelze tolerovat – Alex Švamberk

Komentáře

Ztrojnásobení podpory

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu prohlásila, že Evropská komise s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, který nově činí 75 milionů eur (asi 1,85 miliardy korun).

„Evropská unie ztrojnásobí svou humanitární pomoc pro zranitelné civilisty v Gaze a širším regionu. Zdvojnásobíme úsilí, abychom zajistili, že se tato podpora dostane k těm, kteří ji potřebují,“ uvedla na sociální síti X, kde svoji zprávu napsala jak v angličtině, tak i v arabštině.

I na český postoj ke ztrojnásobení pomoci Evropské komise se Novinky zeptaly Mariana, ale ani na tuto otázku náměstek ministra zahraničí neodpověděl.

EU ztrojnásobí pomoc pro Pásmo Gazy. S okamžitou platností, oznámila von der Leyenová

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám