Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Evropa zbaběle lavíruje okolo pomoci Pásmu Gazy. Pogrom a jeho adoraci nelze tolerovat – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Bruselu v pondělí zaznělo, že se okamžitě pozastavuje finanční pomoc do Pásma Gazy. V úterý však začala Evropská komise brzdit, místo přerušení pomoci se jen rychle přezkoumá, aby to nepostihlo civilisty. Proti byly zejména Španělsko a Francie. Zřejmě tam neviděli záběry, jak davy Palestinců vykřikovali Alláhu akbar, když mezi nimi projížděli radikálové v pick-upu, kteří měli na korbě nahé tělo ženy.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Přerušení pomoci by skutečně mohlo dopadnout na civilisty v Pásmu Gazy, i když u finanční ne hned. V tuto chvíli je přitom potřeba co nejrychleji a nejtvrději postihnout teroristy z Hamásu, aby se pogrom s tisícovkou obětí nemohl zopakovat. Pomoc se samozřejmě nemůže úplně ukončit, přelidněné Pásmo Gazy je na ní závislé, ale postup by měl být přesně opačný – napřed se pomoc zastaví a po prověření se obnoví ta, která je skutečně nezbytná pro civilisty.

Jakákoli opatření nutně dopadnou na civilisty, protože Hamás je využívá jako živé štíty. Rakety odpaluje poblíž obytných domů, pod kterými jsou tunely vybudované ze stavebních hmot dodaných v rámci humanitární pomoci, jež používají jeho bojovníci k přesunům nebo jako továrny. Mešity jim slouží jako sklady zbraní a ve školách nebo nemocnicích jsou velitelská střediska. Hamás nectí žádná pravidla, nemá kasárna nebo základny, které by bylo možné zasáhnout. Ví, že ty by se staly hned terčem, tak své lidi rozptýlí mezi civilisty.

Izrael zcela pochopitelně přerušil dodávky elektřiny do Pásma Gazy, aby se zastavily podzemní továrny, kde se montují rakety a drony, a v tunelech nebylo světlo. A je zcela na Hamásu, kam nasměruje tu elektřinu, která se vyrábí přímo v pásmu, jestli do nemocnic a škol či odsolovacích zařízení na výrobu vody, nebo ji využije samo hnutí Hamás.

Izrael stále ještě varuje obyvatele vytipovaných domů, aby je opustili, že budou zasažené, ale při promíšení civilní populace a bojovníků různých palestinských ozbrojených skupin je obtížné se vyhnout civilním obětem. Nemůže však nezasáhnout, sobotní útok Hamásu ukázal, že s ním není možné jednat, že sleduje stále stejný cíl – zničit stát Izrael.

A nelze pomíjet, že mnoho Palestinců v Gaze je hrdých na útoky Hamásu podobně jako Němci obdivovali Hitlera. Třetí říši by nešlo porazit, když by se neničila německá města. Nacisté je na konci bezohledně měnili v pevnosti jako Vratislav.

Podivné je však na Evropě a vlastně na celém Západu ještě jedno. Nevšiml jsem si, že by se nějak tvrdě zasahovalo proti muslimům, kteří oslavovali útok Hamásu. Podpora terorismu je přitom trestná. Nelze se na jedné straně vrhat na bavorského vicepremiéra Huberta Aiwangera kvůli antisemitskému letáku z jeho studií a současně nechat v ulicích oslavovat příznivce Palestinců a adorovat Hamás.

Zásah proti příznivcům Palestinců nebude po chuti početné muslimské menšině, bude se bouřit, ale není možné, aby někdo mohl oslavovat terorismus nebo se nepotíral antisemitismus. To podkopává základy naší demokratické společnosti. Muslimové si musejí uvědomit, že v Evropě platí určité neporušitelné zásady, které musejí dodržovat. Bez ohledu na svobodu vyznání nelze tolerovat nenávistné projevy ani v mešitách. Pokud na to nebudeme dbát, podřežeme si větev, na které sami sedíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám