Hlavní obsah

Merkelová za sebou pálí mosty, opouští i vlivnou nadaci spojenou s CDU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Dlouholetá německá kancléřka Angela Merkelová se po odchodu z politiky stáhla do ústraní a nyní opouští i vlivnou Nadaci Konráda Adenauera. Její spolustraníci si stěžují, že je nedostupná a nelze se jí ani dovolat.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Bývalá kancléřka Angela Merkelová dostala v dubnu německý řád za zásluhy

Článek

Pro Norberta Lammera, šéfa německé Nadace Konráda Adenauera (KAS), to bylo velké zklamání. „Myslím, že jsem z této role již vyrostla,“ řekla mu podle serveru Spiegel minulý týden odmítavě exkancléřka Merkelová poté, co se ji Lammer pokusil přesvědčit, aby znovu kandidovala do správní rady nadace. A pak se od bývalé političky dozvěděl, že nemá zájem už ani o prosté členství v KAS.

Merkelová, která zastávala post německé kancléřky v letech 2005 až 2021, patřila po dlouhá léta ke stálicím evropské politiky a byla často označována za jednu z nejvlivnějších žen světa. Po odchodu z kancléřství se ale stáhla do ústraní a její čerstvý odchod z Nadace Konráda Adenauera je jen dalším střípkem v mozaice přetrhávání vztahů s její domovskou Křesťanskodemokratickou stranou (CDU).

KAS patří k nejvlivnějším politickým think-tankům v Evropě a vždy byla ideově blízko CDU.

Dokázala využít zkušenosti z diktatury. Německý prezident vyznamenal Merkelovou

Evropa

Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeizung (FAZ) vyvolal Merkelové odchod z nadace mezi straníky již jen rezignované pokrčení ramen. I čelní členové CDU si totiž v posledních měsících stěžují, že exkancléřka je pro ně ke konzultacím či i jen obyčejnému setkání prakticky nedostupná. „Prostě nebere telefon,“ řekla FAZ pod podmínkou anonymity listu jedna ze špiček strany s tím, že pokud se někomu podaří Merkelovou kontaktovat, dozví se, že se exkancléřka musí soustředit na psaní memoárů a na nic jiného nemá čas.

Merkelová odstřihnutí od politiky plánovala již v závěru své kancléřské kariéry, k nekomunikaci s jejími spolustraníky ale zřejmě přispěla i ostrá kritika, která se na její hlavu po odchodu z funkce snesla. Mnozí jí zazlívají příliš vstřícný až naivní přístup k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který Německo přivedl mj. k závislosti na ruských surovinách, zejména na zemním plynu. Podle některých názorů byla Merkelová také příliš otevřená k masám přicházejících uprchlíků od migrační krize roku 2015.

Merkelová: Za snahami o diplomatické urovnání konfliktu na Ukrajině si stojím

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám