Hlavní obsah

Dokázala využít zkušenosti z diktatury. Německý prezident vyznamenal Merkelovou

Aktualizováno

Někdejší dlouholetá německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí z rukou spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera převzala Záslužný řád Spolkové republiky Německo.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier vyznamenal dlouholetou německou kancléřku Angelu Merkelovou velkokřížem

Článek

Merkelová ocenění dostala v nejvyšším stupni, a to jako velkokříž ve speciálním vyhotovení. V této podobě dosud získaly řád před Merkelovou jen dvě osobnosti – bývalí kancléři Konrad Adenauer a Helmut Kohl.

Steinmeier během ceremonie řekl, že Merkelová si řád zasloužila jako výjimečná politička, která Německo úspěšně provedla mnoha krizemi. „Za vaše mimořádně dlouhé funkční období a za vaši mimořádnou politickou cestu, na které jste tak pro posílení demokracie přesvědčivě využila zkušenosti z diktatury,“ řekl.

Prezident tak poukázal na původ Merkelové, která se sice narodila na Západě v Hamburku, značnou část života ale prožila na Východě v někdejší Německé demokratické republice (NDR). Merkelová pochází z rodiny evangelického faráře, který se kvůli církevním závazkům přestěhoval do NDR. I přes narození v Hamburku byla Merkelová vnímána jako první východoněmecká politička v čele spolkové vlády.

Merkelová je spoluzodpovědná za válku na Ukrajině, zní z Bundestagu

Válka na Ukrajině

Steinmeier prohlásil, že díky Merkelové přečkalo Německo všechny vážné krize od finanční přes migrační až po pandemii nemoci covid-19 mnohem lépe než jiné státy. Prezident zmínil i postup její vlády v roce 2014 poté, co Rusko anektovalo ukrajinský autonomní poloostrov Krym a podpořilo proruské povstání na Donbasu. Podle Steinmeiera, který tehdy zastával post ministra zahraničí, bylo správné, že Německo se v té době na žádost Ukrajiny zasadilo o příměří. Dodal, že dnes, po ruské invazi na Ukrajinu, Německo jedná jinak a že země je jedním z největších podporovatelů napadené Ukrajiny.

Merkelová z konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) vedla Německo jako kancléřka po čtyři funkční období a v prosinci 2021 předala po 16 letech v úřadu vedení spolkové vlády sociálnímu demokratovi Olafu Scholzovi.

Merkelová naletěla dvojici ruských vtipálků

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám