Hlavní obsah

Megalomanský, imperialistický Putin vykreslil podobu ruského světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusové, Ukrajinci a Bělorusové tvoří jeden ruský lid, řekl v úterý ruský prezident Vladimir Putin na Světovém ruském lidovém shromáždění. Současnou Ruskou federaci spojoval nejen s Moskevskou Rusí, ale i s Kyjevskou Rusí a taky se Sovětským svazem a carským impériem. Rusové jsou podle něj vůdčím národem.

Putin na fóru o současnosti a budoucnosti ruského světaVideo: AP

 
Článek

Na fóru, jehož tématem byla současnost a budoucnost ruského světa, tak zopakoval svůj názor z eseje z července 2021 Historická jednota Rusů a Ukrajinců. Oni a ještě Bělorusové byli podle něj od sebe uměle a násilně odděleni během rozpadu Sovětského svazu, z  kteréžto tragédie je potřeba se poučit stejně jako z revoluce 1917, kdy se rozpadlo carské Rusko.

Rusko by se proto podle něj mělo poučit z historie a ruský národ sjednotit, řekl Putin. „Lidé všech národností… doplácejí na špatné kalkulace, na to, že se oddávali separatistickým iluzím a ambicím na násilné rozdělení velkého ruského národa, trojjediného lidu Rusů, Bělorusů a Ukrajinců.“

Putin nyní neříkal, že Rusové, Bělorusové a Ukrajinci jsou stejné etnikum, ale tvoří podle něj jeden ruský lid. Snažil se obhajovat svou ideu o jednotě Rusů, Ukrajinců a Bělorusů, ale už jim neupíral přímo etnickou identitu a neříkal natvrdo, že Ukrajinci jsou vlastně Rusové, kteří tvoří jednu složku „trojjediného lidu“. Slova národ a lid se od sebe snažil oddělovat.

Historie konfliktu Ruska a Ukrajiny

Evropa

Foto: AP

Putin na fóru o současnosti a budoucnosti ruského světa

Rusko obhajovalo agresi na Ukrajině potřebou chránit ruskojazyčné obyvatele na Donbasu. Proto taky podporovalo a řídilo tamní separatisty. Ti ale ovládli jen malé území. Pak začal Putin mluvit o potřebě osvobodit celou Ukrajinu od podle Kremlu fašistické kyjevské vlády sloužící Západu. V té době začal Putin mluvit o tom, že Ukrajinci, Rusové a Bělorusové jsou jeden národ, což dlouhodobě odmítal i Putinův spojenec, běloruský prezident Aleksandr Lukašenko.

Lukašenko odmítl ideu ruského světa pod vládou Kremlu

Evropa

Putin se na fóru pokusil taktéž definovat, co je to ruský svět: „Ruský svět - to jsou všechny generace našich předků a našich potomků. Ruský svět - to je starobylá Rus, Moskevské knížectví, ruské impérium, Sovětský svaz i současné Rusko. Ruský svět spojuje všechny, kteří cítí duchovní spojení s naší vlastí, kteří považují ruštinu za rodný jazyk, nesou odkaz ruské historie, a bez o hledu na národnost nebo denominace.“ Zajímavé je, že opět použil termín stará nebo starobylá Rus místo běžně používaného termínu Kyjevská Rus, protože tím by vlastně dal najevo, že dnešní Rusko je dědicem Kyjevské Rusi, která je kolébkou Rusi.

Z jeho vyjádření plyne, že do ruského světa patří i rusky hovořící krajané ve východoevropských, kavkazských a středoasijských zemích: „Rus, to je více než národnost, a tak to vždycky v historii naší země bylo. Zahrnuje to kulturní, duchovní a historickou identitu.“

Silné Rusko jako ochránce všeho ruského ve světě

Pak nastínil své představy o budoucnosti: „Pouze sjednocené, silné, suverénní Rusko je schopno zaručit budoucnost a původní rozvoj jak ruského lidu, tak všech ostatních národů, kteří v naší zemi žili a žijí po staletí, sjednoceni společným historickým osudem.“

Putin zdůraznil, že dnešní Rusko tvoří „všichni, kteří žili a žijí v Ruské federaci“, a zmínil, že současná západní rusofobie není zaměřena jen proti Rusům, ale i Tatarům, Čečencům, Jakutům a Burjatům.

Rusko se vrací jako světová velmoc, tvrdí Putin

Evropa

Současně ale dal najevo ústřední roli Rusů: „Chci zdůraznit: bez Rusů jako etnické skupiny, bez ruského lidu je a nemůže být ruský svět a Rusko samotné. Toto prohlášení neobsahuje žádný nárok na nadřazenost, exkluzivitu nebo vyvolenost.“ Přesto to však dělal, protože současně obhajoval status ruského jazyka jako státního a státotvorného, tedy jazykovou rusifikaci.

Kirill varoval před migranty měnícími tradiční Rusko

Moskevský patriarcha Kirill, který shromáždění pořádal, se proti neruským etnikům vyhraňoval mnohem ostřeji. Mluvil o potřebě „významně upravit“ migrační politiku, aby se uchovala ruská kultura. Varoval, že migranti vytvářejí uzavřené enklávy v Rusku, kde bují korupce, zločin, etnické násilí, extremismus, terorismus a nelegální migrace.

Kirill zdůraznil, že ekonomický příspěvek migrantů je nezbavuje povinnosti respektovat ruskou společnost a tradice. Patriarcha varoval, že migranti „mění vzhled ruských města“ a „pokřivují“ jednotu ruských jazykových, kulturních a právních tradic. Podle nej zisk ruských firem, kde migranti často pracují, nemůže být nadřazen hodnotám ruského státu.

Řekl to krátce poté, co zmínil, že Západ označuje Rusko za „žalář národů“ a „národ otroků“. A dodal: „My nyní nebojujeme jen za svobodu Ruska, ale celého světa.“

Ruský svět nemá hranic, do Chersonu se vrátíme, tvrdí Medvěděv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám