Hlavní obsah

Ruský svět nemá hranic, do Chersonu se vrátíme, tvrdí Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zástupce předsedy ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv v pátek po oznámení stažení ruských jednotek z pravého břehu Dněpru, včetně Chersonu, napsal na svém kanálu na Telegramu, že se veškerá území vrátí do Ruska. Přiznal tím, že Rusové oblast skutečně opustili.

Foto: Profimedia.cz

Zástupce předsedy ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv

Článek

„Koncept územní suverenity v naší zemi nikam nezmizel. Vše se vrátí domů. Do Ruské federace,“ napsal Medvěděv, který patří k jestřábům.

Z jeho slov je také patrné, jaké je pro Rusy odevzdání Chersonu Ukrajině ranou: „Alarmismus všech starostlivých lidí je plně pochopitelný, ale hysterie a panika ne.“

„Nedávejte důvod k radosti blízkému i vzdálenému nepříteli. A často mu připomínejte velikost ruského světa, který nemá hranic,“ apeloval Medvěděv.

Nařízený ústup a jeho splnění

Stažení ruských jednotek z pravého břehu Dněpru, kde se nachází i město Cherson, nařídil ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Probíhalo však už předtím, když se spolu s civilisty stahovaly dělostřelecké systémy. Na základě výzev k evakuaci také odešlo 115 tisíc obyvatel.

Stahování Rusů z Chersonu past není, tvrdí Američané

Válka na Ukrajině

V pátek dopoledne oznámil ukončení stahování mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov: „V chersonském směru byl dnes v pět ráno moskevského času ukončen přesun ruských jednotek na levý břeh Dněpru. Ani jeden kus vojenské techniky a zbraní nezůstal na pravém břehu.“ Dodal, že staženi byli i všichni vojáci.

Z jeho vyjádření ale nelze dovozovat, že z Chersonu opravdu odešli všichni ruští bojovníci. Zpráva o stažení veškeré výzbroje má ukázat, že tentokrát nepadne do rukou Ukrajinců.

„Formace a vojenské jednotky ruských ozbrojených sil obsadily ženisty předem vybudované obranné linie a pozice (na pravém břehu),“ řekl generál.

Útoky na ustupující jednotky a zničený most

Tvrdil, že Ukrajinci v noci pětkrát zaútočili na přepravní linie vedoucí přes řeku raketomety HIMARS. Tvrdil, že byli napadeni stahující se civilisté, byť Moskva už dříve tvrdila, že evakuace civilistů byla ukončena.

Zatím není jasné, kdo zničil Antonivský most, ale je možné, že to byli sami Rusové, protože výbuchy byly zaznamenány v pět ráno, tedy v době, kdy mělo být ukončeno stahování. Zničení mostu po stažení vlastních sil je podle pravidel taktiky logickým krokem, jenž má zabránit dalšímu postupu protistrany, jako se to stalo po pádu Izjumu, kdy ukrajinské jednotky rychle překročily řeku Oskil, která jinak mohla tvořit dobrou přírodní překážku.

Rusko změnu taktiky hájí obavou z protržení hráze

Stažení ukazuje změnu postupu Moskvy, která už neobětovala své vojáky a svou techniku z místa, jež bylo dlouhodobě neudržitelné, a raději je stáhla.

Velitel ruských sil operujících na Ukrajině Sergej Surovikin tvrdil, že ruští vojáci úspěšně odráželi ukrajinské útoky a že se o stažení rozhodlo kvůli riziku případného zatopení oblasti vodou z Kachovské přehrady. Rusko opakovaně tvrdilo, že její hráz chce Ukrajina odpálit. Kyjev totéž tvrdil o Rusech. Není jasné, zda vůbec nějaká strana měla zájem hráz zničit, Rusko ale toto nebezpečí použilo ke zdůvodnění odchodu z výspy, kterou nemělo jak zásobovat.

Nad Chersonem už vlaje ukrajinská vlajka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám