Hlavní obsah

Konflikt mezi Ruskem a NATO nelze vyloučit, prohlásil ruský náměstek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že konflikt mezi Ruskem a NATO nelze vyloučit a že závisí čistě na Severoatlantické alianci. Rjabkov to řekl v rozhovoru pro ruský list Izvěstija, kde dále uvedl, že NATO je hlavní příčinou hluboké bezpečnostní krize v euroatlantickém regionu.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov

Článek

„(Případný konflikt) záleží na Severoatlantické alianci. Jsme připraveni bránit naše národní zájmy všemi dostupnými prostředky,“ uvedl v rozhovoru Rjabkov. „Nekonečné eskalace jsou nebezpečné. (…) Lidé, kteří dále testují naši sílu, zjevně věří, že neexistují meze tohoto ‚hazardu‘. Mohou však patřit mezi poražené,“ dodal.

Rjabkov to řekl v souvislosti se zmraženými vztahy se Severoatlantickou aliancí, ke kterým došlo kvůli nevyprovokované a plnohodnotné invazi na Ukrajinu.

„Nemyslím si, že vztahy mezi Ruskem a NATO budou v dohledné době v jakékoli podobě obnoveny,“ uvedl náměstek ruského ministra zahraničí. „Pokud si někdo na Západě myslí, že takové vztahy potřebujeme a že jednou přijdeme a požádáme o jejich obnovení, tak se plete,“ pokračoval.

Podle něj se ale NATO dostane do bodu, kdy bude muset „důsledky své politiky přehodnotit“, protože se kvůli expanzivní politice Aliance „systém kontroly konvenčních zbraní v Evropě v podstatě zhroutil“.

„(…) Hlavní příčinou současné nejhlubší bezpečnostní krize v euroatlantickém regionu je právě destruktivní politika Severoatlantické aliance, která je prošpikována protiruskými přístupy a zcela stírá návrhy a iniciativy, které předkládáme jako možné varianty řešení stávajících problémů,“ řekl Rjabkov, aniž by jakékoli návrhy zmínil.

Hrozbou je Rusko, říká Pavel

Minulý týden ve středu český prezident Petr Pavel prohlásil, že celé NATO vnímá právě Rusko jako největší hrozbu, kvůli čemuž je potřeba se na tuto hrozbu „reálně připravovat“.

Prezident Pavel: Rusko je nejvýznamnější hrozbou pro evropskou bezpečnost

Domácí

Pavel to řekl v reakci na otázku související s potenciálním ohrožením Severoatlantické aliance na jednání prezidentů Visegrádské skupiny V4 (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko).

„Na obnovu bojeschopnosti by Rusko podle současných výpočtů potřebovalo minimálně pět až sedm let,“ uvedl prezident. „Na druhou stranu je v kalkulaci mnoho proměnných, které mohou situaci změnit. Bude skutečně záležet na tom, jaký bude výsledek konfliktu na Ukrajině,“ dodal nicméně.

Den nato se k Pavlovu výroku vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který slova českého prezidenta označil za „hysterická“. „Takové hysterické nálady českému vedení nesluší. Inu, taková je generace politiků, které mají (v Česku) u moci,“ řekl podle listu RBC Peskov. „Je to spíše jejich neštěstí. Rusko není hrozbou pro Evropu, Evropa je hrozbou pro Rusko,“ dodal.

Peskov: Pavel je hysterický. Rusko není hrozbou Evropy, je tomu naopak

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám