Hlavní obsah

Corbynovi mladí fanoušci jásají, je pro ně vítěz

Londýn

Sotva britské televize oznámily první odhady výsledků, měli studenti fakulty ekonomie a politologie londýnské univerzity LSE jasno o vítězi. Přestože labouristé Jeremyho Corbyna získali méně křesel než vládnoucí konzervativci, je právě levicový vůdce v očích mladých nejúspěšnějším politikem voleb. Premiérku Theresu Mayovou, která má mezi studenty výrazně menší sympatie, naopak považují za poraženou.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Vůdce labouristů Jeremy Corbyn

Článek

Na prvotní zprávu o zisku 314 křesel pro Mayovou a 266 pro Corbyna reagoval zaplněný přednáškový sál LSE bouřlivým potleskem. Nebyl však určen Mayové, ale lídrovi labouristů, kterému odhad přisoudil o 34 křesel více, než měla jeho strana před květnovým rozpuštěním parlamentu.

„Je mnohem lidštější, to se mu vyplatilo. Lidé nechtějí Mayovou, která myslí jen na ekonomiku a studenti nebo důchodci ji nezajímají,“ řekla studentka Claire, která s hloučkem přátel zapíjela nečekaně vysoký zisk strany vyznávající rudou barvu červeným vínem.

Konzervativní strana zůstane nejsilnější stranou v parlamentu, ovšem o většinu přijde. Po sečtení výsledků z 646 okrsků z 650 získali konzervativci 315 poslaneckých křesel a opoziční labouristé 261 mandátů. K většině je potřeba 326 hlasů.

Studenty lákal na zrušení školného

Studenti mají k levicovému lídrovi pozitivní vztah nejen proto, že jsou tradičními voliči labouristů či liberálních demokratů, kteří si podle odhadu rovněž polepšili proti minulým volbám. Corbyn v kampani slíbil, že zruší či alespoň sníží školné, což mnoho z nich motivovalo jít k volbám.

„Těžko říct, jestli to prosadí, ale je vidět, že lidi tohle téma zajímá,“ myslí si další mladý návštěvník volebního večírku.

Mezi studenty je i velká část cizinců včetně těch ze zemí Evropské unie, kteří vnímají slabé vítězství Mayové smíšeně. Na jednu stranu mluví o tom, že lidé odmítli její volání po tvrdém brexitu, na druhou stranu se bojí toho, co bude, pokud bez silného mandátu žádnou dohodu s EU nevyjedná.

„Myslel jsem si, že po volbách budu o možnosti studovat nebo později pracovat v Británii vědět víc, ale teď nejsem o moc chytřejší,“ řekl jeden z přítomných polských studentů školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám