Hlavní obsah

Maďaři obracejí s ratifikací vstupu Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Desetiminutové video určené k výukovým účelům stačilo k tomu, aby maďarský ministr zahraničí pohrozil, že by Bupadešť nemusela podpořit vstup Švédska do NATO. Po červencovém summitu Aliance přitom Maďarsko dalo najevo, že švédskou žádost na podzim ratifikuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó poslal do Stockholmu ostrá slova

Článek

„Upozornil jsem Vás, že poslanci maďarského parlamentu byli zvoleni demokratickou cestou (…) A teď titíž poslanci vidí, že součástí švédských školních osnov se stávají lživé informace o tom, jak je demokracie v Maďarsku v rozkladu (…) Jistě chápete, že rozpor mezi těmito lžemi a Vaší žádostí nepomáhá tomu, abyste dosáhli svého cíle.“

Tyto ne zrovna diplomatické obraty obsahuje dopis, který maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zaslal ve čtvrtek svému švédskému protějšku Tobiasovi Billströmovi ve věci švédské žádosti o vstup do Severoatlantické aliance (NATO).

„Vaší žádostí“ Szijjártó míní žádost Švédska o ratifikaci jeho vstupu do NATO. „Cílem“ myslí členství v Severoatlantické alianci.

O vstupu Švédska do NATO bude turecký parlament hlasovat nejdříve v říjnu

Evropa

Důvodem tvrdého maďarského postoje je asi desetiminutové video vytvořené švédskou společností UR pro účely tamějších školních osnov. Jde o rozhovor s několika aktéry na téma Evropské unie a významu demokratické spolupráce a zazní v něm i několik kritických poznámek na stav demokracie v Maďarsku, která je podle videa „v posledních letech na ústupu“.

Podle serveru EUobserver ovšem ve videosekvenci není nic, co by se na půdě Evropských institucí již mnohokrát nediskutovalo. Evropská komise zahájila s Budapeští řízení ve věci nedodržování principů právního státu a pozdržovala Maďarům výplaty evropských fondů. Evropský parlament zase konstatoval, že „Maďarsko už není plně demokratickou zemí“.

Poslední překážka ke členství v NATO

V Budapešti to ale evidentně vidí jinak. Vedle Szijjárta se do Švédska tvrdě obul i hlavní politický poradce maďarského nacionalistického premiéra Viktora Orbána Balázs Orbán (shoda příjmení, nejsou příbuzní). „Šokující video schválené švédskou vládou! Jak teď máme přesvědčit naše poslance, po takových urážkách, aby souhlasili se švédským členstvím?“ položil řečnickou otázku poradce.

Zda maďarská vláda bude od Švédů nyní něco konkrétního požadovat, zatím není známo.

Téměř dvěma třetinám Maďarů se nelíbí, kam se jejich země ubírá

Evropa

Pravidla Severoatlantické aliance vyžadují, aby přijímání nových členů ratifikovali všichni členové stávající. V případě Švédska už chybí jen souhlas Turecka (které však po červencovém summitu NATO dalo najevo, že nebude dělat potíže) a právě Maďarska. Podobný, byť opatrný signál po summitu vyslala i Budapešť. Nyní je však opět všechno jinak.

NATO se naposledy rozšířilo v dubnu 2023 o Finsko, které se stalo 31. členem Aliance. Posledními členskými státy, které ratifikovaly finské členství, byly rovněž Turecko a Maďarsko.

Finsko se stalo 31. členem NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám