Hlavní obsah

Švédsko v NATO nepotřebujeme, prohlásil maďarský předseda parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle předsedy maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra členství Švédska v Severoatlantické alianci není nutné. Vstup Švédska do NATO neratifikovalo ještě Turecko a právě Maďarsko.

Foto: Profimedia.cz

Předseda maďarského parlamentu László Kövér

Článek

Předseda parlamentu vyjádřil názor, že takového spojence, jako je Švédsko, Maďarsko v NATO nepotřebuje. „To, co dělají Švédové se svou zemí, dokazuje, že nemají rádi vlastní zemi, spíš ji nenávidí. Pokud by to tak nebylo, tak by ji neničili,“ řekl v televizi Hír TV Kövér.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó tento týden kritizoval desetiminutové video určené k výukovým účelům ve švédských školách a pohrozil, že Budapešť by nemusela podpořit vstup Švédska do Aliance. Podle šéfa maďarské diplomacie zmíněného video obsahuje lži o tom, že v Maďarsku není demokracie.

„Poslanci maďarského parlamentu byli zvoleni demokratickou cestou. A teď titíž poslanci vidí, že součástí švédských školních osnov se stávají lživé informace o tom, jak je demokracie v Maďarsku v rozkladu,“ konstatoval Szijjártó v dopise adresovaném svému švédskému protějšku Tobiasu Billströmovi.

Orbánův poradce jmenovec Balázs Orbán označil video za šokující. „Jak teď máme přesvědčit naše poslance, po takových urážkách, aby souhlasili se švédským členstvím?“ položil řečnickou otázku.

Americký velvyslanec v Budapešti David Pressman upozornil, že Maďarsko disponuje švédskými stíhačkami Gripen a právě Švédsko se stará o jejich bezpečný provoz. „Maďarsko si plně uvědomuje, že vstup Švédska do NATO by byl výhodou pro všechny členské země Aliance,“ řekl Pressman. „Premiér Viktor Orbán podporuje členství Švédska v NATO a očekáváme brzké rozhodnutí maďarské vlády a parlamentu v této otázce,“ dodal velvyslanec Spojených států.

Maďaři obracejí s ratifikací vstupu Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám