Hlavní obsah

Macron si při debatě o penzích sundal hodinky. Protože jsou drahé, tvrdí odpůrci

Francouzský prezident Emmanuel Macron se ocitl pod palbou kritiky poté, co si při televizním rozhovoru o nepopulární důchodové reformě sundal ze zápěstí hodinky, jejichž cena je odhadována na několik tisíc eur. Podle Macronova týmu to prezident udělal, protože mu hodinky „cinkaly o stůl“. S tím ale nesouhlasí jeho odpůrci, podle nichž hodinky dokazují, že ztratil kontakt s realitou.

Foto: Michel Euler, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Francii zachvátily rozsáhlé protesty a stávky kvůli rozhodnutí vlády postupně zvýšit věk odchodu do důchodu až na 64 let. Incident s hodinkami se odehrál v průběhu středečního rozhovoru v hlavním vysílacím čase, v němž Macron důchodovou reformu obhajoval. Když položil předloktí na stůl, ozvalo se ťuknutí. Prezident následně dal ruce pod stůl a když je opět vyndal, hodinky měl sundané.

Macronův tým trvá na tom, že to bylo zcela nevinné. Na prezidenta se však rychle snesla kritika. Opoziční poslankyně z levicové Nepodrobené Francie Clémence Guettéová, která se zapojila do protestů proti penzijní reformě, na Twitteru napsala, že když prezident tvrdil, že lidé s minimální mzdou mají nebývalou kupní sílu, „závěrečným záběrem“ bylo, jak si „sundává své krásné luxusní hodinky“. „Ten muž je k smíchu,“ dodala. „Prezident bohatých ještě nikdy nenosil své jméno tak dobře,“ uvedla její kolegyně Farida Amraniová.

O přesné ceně hodinek se vedou debaty. Některé zdroje uváděly, že stojí 80 000 eur (1,9 milionu Kč), podle jiných je jejich skutečná cena 2400 eur (56 822 Kč) .

Macron je dlouhodobě kritizován svými politickými soupeři za podporu bohatých. V únoru čelil kritice za to, že udělil Jeffu Bezosovi, jednomu z nejbohatších mužů světa, nejvyšší francouzské vyznamenání, zatímco lidé v ulicích protestovali kvůli své nejisté finanční budoucnosti. Zároveň je podle zpravodajského serveru BBC ironické, že Macron se někdy označuje za „pána hodin“, protože rád určuje tempo francouzské politiky.

Protesty proti francouzské penzijní reformě ještě zintenzivnily tento týden po jejím schválení bez hlasování parlamentu, který jen těsně nevyslovil nedůvěru vládě. Kontroverzní postup vyvolal novou vlnu kritiky a vystavil vládu riziku zásahu ze strany francouzské obdoby ústavního soudu.

Vládu ve Francii nesvrhli, Macronova důchodová reforma je přijata

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám