Hlavní obsah

Afrika už není dvorkem Francie. Macron chce snížit počet vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že sníží počet francouzských vojáků v Africe v rámci „nového bezpečnostního partnerství“ s dotčenými zeměmi. Chce také zavést ambicióznější hospodářskou politiku ve snaze podpořit oslabení vlivu Francie na kontinentu.

Foto: Stefano Rellandini, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron pronesl projev před svou návštěvou ve střední Africe v pondělí v Elysejském paláci v Paříži

Článek

Macron to prohlásil během projevu v Elysejském paláci, který pronesl před svou středeční cestou do střední Afriky, uvedla agentura AP. Navštívit má Gabon, Angolu, Konžskou republiku a Kongo.

Macron v projevu vyzval k zahájení „nové éry“. Francie se podle něj musí vzdát zasahování v těch částech Afriky, kterým kdysi vládla jako koloniální velmoc. Prohlásil, že Afrika už není „dvorkem“ Francie.

„Existuje jiná cesta. Oslovit africké země jako partnery, se kterými sdílíme zájmy,“ dodal francouzský prezident. Svůj projev zveřejnil také na Twitteru.

Macron přitom slíbil, že se sníží počet francouzských vojáků na kontinentu, což ale podle něj neznamená, že by byly francouzské vojenské základny uzavřeny. Budou prý proměněny tak, aby to vyhovovalo potřebám afrických partnerů.

„Naším modelem už nesmějí být vojenské základny jako ty, které máme nyní,“ řekl. Francouzská vojenská přítomnost má být vidět spíš ve školách či akademiích, které budou řízeny společně francouzskými a africkými zaměstnanci. „A říkám to velmi jasně: Role Francie není řešit všechny problémy v Africe,“ dodal.

Macronův projev přichází v době, kdy francouzský vliv na africkém kontinentu čelí největším výzvám za poslední desetiletí. Rostoucí protifrancouzské nálady vedly k pouličním protestům v několika západoafrických a severoafrických zemích. Jak poznamenala agentura Reuters, historické ekonomické vztahy Francie s regionem jsou navíc pod tlakem kvůli narůstající obchodní přítomnosti Ruska, Číny a Turecka.

Frankofonie je k Francii stále kritičtější

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám