Hlavní obsah

Lukašenko: Připravujeme se na válku, ale nechceme ji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělorusko se připravuje na válku, uvedl běloruský prezident Alexandr Lukašenko při návštěvě města Grodno, jež se nachází poblíž hranic s Polskem a Litvou. Zdůraznil však zároveň, že se jí jeho země snaží vyhnout. Přípravy prý zahrnují cvičení jednotek a dodávky zbraní a vybavení armádě. Bělorusko poskytuje podporu Rusku při jeho invazi na Ukrajinu.

Foto: Reuters

Alexandr Lukašenko

Článek

„Nevěřte nikomu, kdo říká, že chceme jít do války. Připravujeme se na válku. Mluvím o tom upřímně. ‚Pokud chceš mír, připrav se na válku.‘ To nejsou má slova, ale je to velmi dobře řečeno. Pokud nás někdo odtamtud (z nepřátelských zemí) kritizuje, pak děláme správnou věc. Jestli nás začnou chválit, tak to je velký problém,“ citovala Lukašenka státní agentura Belta.

Server Ukrajinska pravda uvedl, že Lukašenko se v Grodnu účastnil uložení časové kapsle na místě, kde má vyrůst nová nemocnice, a že jeho slova byla zprávou vyslanou sousedním zemím. Podle Lukašenka ale nejde o nějaké výhrůžky. „My nepotřebujeme nikomu vyhrožovat. Nechceme půdu nikoho jiného. Dá-li Bůh, budeme úspěšně kultivovat tu naši,“ řekl.

„Kopeme u našich hranic stejně jako oni, ale naše cíle jsou zcela odlišné,“ pokračoval dál. „Oni kopou zákopy, staví opevnění proti tankům a dalším věcem, investují do útočných zbraní. My tady dáváme dvě třetiny regionálního rozpočtu na sociální sféru. Chceme vybudovat pokojnou budoucnost,“ líčil.

Ruští a běloruští sportovci nejsou na olympiádě vítáni, prohlásila pařížská starostka

Zahraniční

Bělorusko dlouhodobě podporuje ruskou invazi na Ukrajinu, kterou ruský prezident Vladimir Putin ospravedlňuje mimo jiné „hrozbou ze Západu“. Ruská vojska na Ukrajinu vpadla i z území Běloruska a také z něj spustila několik raketových útoků. Běloruskem nadále putuje značné množství ruského vojenského vybavení a zranění ruští vojáci jsou léčeni v běloruských nemocnicích.

Lukašenko v posledních letech zvýšil frekvenci vojenských cvičení a inspekcí vybavení. Několikrát také uvedl, že Rusové na běloruském území nasadí jaderné zbraně. Tyto činy ospravedlňuje tvrzeními Kremlu o tom, že prý NATO plánuje Bělorusko napadnout.

Slova o státech, které se opevňují, tak pravděpodobně míří směrem k zemím na východní hranici NATO, jež řeší posílení obrany v reakci na opakovaná tvrzení ruských lídrů o možnosti války s Aliancí a úderů na „centra evropského rozhodování“.

EK navrhla zavedení cel na ruské a běloruské obiloviny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám