Hlavní obsah

Ruští a běloruští sportovci nejsou na olympiádě vítáni, prohlásila pařížská starostka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížská starostka Anne Hidalgová vzkázala ruským a běloruským sportovcům, že v jejím městě, které pořádá letošní letní olympijské hry, nebudou vítáni. Učinila tak během čtvrteční návštěvy ukrajinské metropole Kyjeva.

Foto: Profimedia.cz

Pařížská starostka Anne Hidalgová při čtvrteční návštěvě Kyjeva

Článek

„Chci říct ruským a běloruským sportovcům, že nejsou v Paříži vítáni,“ řekla socialistka Hidalgová, když se přišla podívat do tréninkového centra, v němž se připravují na olympiádu ukrajinští sportovci.

Těm naopak řekla, že se na ně francouzská metropole těší. „Paříž vás přivítá jako hrdiny, budete v Paříži jako doma. Olympijské hry jsou o míru a je to také univerzální poselství, které jsem přinesla,“ uvedla Hidalgová.

Podle deníku Le Monde je prohlášení starostky „trochu v rozporu“ s postojem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) i francouzských úřadů. Podle rozhodnutí MOV totiž Rusové a Bělorusové budou moci na olympiádě startovat, i když pouze jako jednotlivci a neutrální sportovci bez využití národních symbolů.

Kromě kvalifikačních sportovních kritérií musejí splnit i další podmínky – nesmí mít vazby na armádu či podporovat ruskou stranu ve válce na Ukrajině. Družstva Ruska a Běloruska nemohou v Paříži startovat vůbec.

Medaile Rusů a Bělorusů se nebudou započítávat do žebříčku národů. V případě zisku zlaté medaile bude při vyhlašování vítězů vyvěšena vlajka s nápisem AIN („neutrální individuální sportovci“) a jako hymna podle Le Monde zazní melodie beze slov vytvořená zvlášť pro tuto příležitost.

Francouzský deník dále poznamenal, že i když Hidalgová ve věci účasti Rusů a Bělorusů na olympiádě nerozhoduje, její prohlášení by mohla „rozčílit ruské úřady“. V posledních dnech se totiž odehrály prudké verbální konfrontace mezi Moskvou a MOV, který také oznámil, že vylučuje ruské a běloruské sportovce z přehlídky delegací na Seině během zahajovacího ceremoniálu 26. července.

Rusové a Bělorusové ale budou moci sledovat ceremonii jako diváci. V otázce závěrečného ceremoniálu 11. srpna rozhodnutí ještě nepadlo.

Podle odhadů by se pařížské olympiády mohlo zúčastnit dohromady zhruba šedesát sportovců z obou zemí. MOV očekává start přibližně 36 sportovců s ruským a 22 s běloruským pasem.

Francie se obává teroristického útoku při zahájení olympiády

Evropa

Výběr článků

Načítám