Hlavní obsah

EK navrhla zavedení cel na ruské a běloruské obiloviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise (EK) v pátek navrhla uvalit cla na dovoz obilí z Ruska a Běloruska ve snaze omezit těmto zemím příjmy a zároveň uklidnit evropské zemědělce, kteří napříč Unií dlouhodobě protestují proti levnému dovozu ze zahraničí. Návrh musí schválit členské státy, tedy Rada EU, a to kvalifikovanou většinou. To se patrně stane brzy. Souhlas Evropského parlamentu není potřeba.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Jeřáb nakládá pšenici na loď směřující do ruského města Rostov (ilustrační foto).

Článek

„Opatření mají zabránit destabilizaci trhu EU prostřednictvím jakéhokoli budoucího významného přesměrování ruských obilných produktů na trh EU,“ stojí v prohlášení Evropské komise.

Uvalení vysokých cel má rovněž zabránit i tomu, aby se do Evropské unie dostávalo obilí ukradené z Ruskem okupovaných oblastí Ukrajiny. „Tato metoda nezákonného vývozu již nebude zisková,“ dodala Komise. Třetím cílem je neumožnit Rusku využívat příjmy z vývozu k financování jeho agrese vůči Ukrajině, která trvá již více než dva roky.

Tranzit obilí přes EU do jiných zemí bude i nadále povolen, aby nedošlo k narušení globálních dodávek, dodala EK.

O plánovaném zavedení cla informoval už začátkem týdne list Financial Times. Cla budou činit 95 eur (2410 Kč) za tunu obilovin a 50 procent hodnoty zboží pro olejnatá semena, uvedla agentura Reuters.

Dovoz ruských produktů, kterých se cla dotknou, dosáhl loni rekordní výše čtyř milionů tun. Zároveň to však představuje jen jedno procento celkové spotřeby EU, jež je v produkci obilovin a olejnin zcela soběstačná a naopak je jejich čistým vývozcem. Podle obchodníků je tak uvalení cel do značné míry spíše symbolickým krokem.

Návrh EK přichází v době, kdy vedoucí představitelé EU diskutují o tom, jak budou reagovat na stížnosti zemědělců ohledně pravidel v oblasti životního prostředí a pozastavení cel na dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny v roce 2022.

EU uvalí clo na obilí z Ruska a Běloruska

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám