Hlavní obsah

Lotyšský diplomat pro Novinky: Rusko opakuje své imperialistické vzorce z historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parlamentní tajemník lotyšského ministerstva zahraničních věcí Reinis Brusbārdis prohlásil, že ruská agrese na Ukrajině je opakováním vzorců imperialistické politiky a jednání, které Rusko uplatňovalo už v minulosti. Brusbārdis to sdělil Novinkám v reakci na slova ruského exprezidenta Dmitrije Medvěděva, který uvedl, že „Rusko nemá hranice“ a že „Ukrajina je Rusko“.

Foto: Lotyšské ministerstvo zahraničních věcí

Parlamentní tajemník lotyšského ministerstva zahraničních věcí Reinis Brusbārdis

Článek

„Imperialistická rétorika a hrozby Ruska nejsou ničím novým. Opakují se neustále, zejména po zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu,“ sdělil Novinkám Brusbārdis.

„Rusko otevřeně usiluje o imperialistické cíle a jeho agrese proti Ukrajině opakuje vzorce politiky a jednání, které Rusko uplatňovalo v jiných dobách a regionech,“ dodal.

Tajemník estonské diplomacie tak reagoval například na anexi moldavského Podněstří z roku 1992 nebo anexi gruzínské Jižní Osetie a Abcházie z roku 2008.

Rusku nelze ustoupit, Mnichov 1938 je varováním, říká britský velvyslanec

Domácí

Brusbārdis dále uvedl, že Ukrajina v zájmu všech musí proti Rusku zvítězit. „Rusko musí být na Ukrajině poraženo. V zájmu Ukrajiny, Evropy a také Ruska samotného,“ uzavřel.

Ruská rétorika

Ruský prezident Vladimir Putin i jeho předchůdce exprezident Dmitrij Medvěděv neustále přicházejí s tvrzeními, že Ukrajina vlastně neexistuje nebo že se jedná o uměle vytvořený stát, což Putin prohlásil například v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem. Uvedl také, že Západ se snažil dostat Ukrajinu pod kontrolu nebo že válku na Ukrajině nezačalo Rusko, ale v roce 2014 Ukrajina, jež měla „zahájit válku na Donbasu“.

Medvěděv zase nedávno na ruském Světovém festivalu mládeže vedl přednášku nazvanou „Geografické a strategické hranice“, kde řekl, že „Ukrajina je Rusko“ a že „hranice Ruska nikde nekončí“.

Exprezident a místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace dále na přednášce uvedl, že mírová jednání s Ukrajinou jsou možná pouze pod jejím novým vedením. Mluvil i o ruské invazi na Ukrajinu, kterou podle jeho slov Rusko „dovede do logického konce“, kterým podle něj je „konečné vítězství“ a „kapitulace nacistů“.

Jdeme správnou cestou, ale máme ještě úkoly. Putin mluvil v projevu po volbách o válce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám