Hlavní obsah

Lipavský při návratu z Japonska uvízl kvůli poruše letounu v Indii. Z Česka posílají nový stroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj/Indie

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) společně s delegací uvízl při svém návratu z Japonska v indické Bombaji poté, co byla při mezipřistání zjištěna závada na letadle. Ministr, podnikatelská delegace a novináři tak okusili nekonečnou indickou byrokracii, když například jen cesta z letištního salónku do hotelu kvůli nejrůznějším procesům trvala bezmála osm hodin. Z Česka je na cestě druhý vládní letoun, přílet delegace do Prahy se očekává někdy v pondělí odpoledne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Jan Lipavský.

Článek

(Od našeho zpravodaje)

V sobotu navečer zakončil Lipavský obhlídkou místa, kde by měl stát na světové výstavě Expo 2025 v japonské Ósace český pavilon, svou zhruba desetidenní pracovní cestu po Indopacifiku.

Zavítal do Indie, Austrálie a právě Japonska. Při zpáteční cestě byly naplánovány kvůli doplnění paliva tři mezipřistání - v Manile, Bombaji a v Bahrajnu.

Právě druhá zastávka v Bombaji, kam vládní speciál s ministrem přiletěl okolo místní čtvrté hodiny ranní (krátce před půlnoci středoevropského času pozn. red.) se stala osudnou.

Lipavský jel v Ósace na místo českého pavilonu na Expu. Zatím viděl jen bahno

Zahraniční

Že něco není v pořádku, bylo patrné už z toho, že delegace po dosednutí čekala dlouhé desítky minut, než mohla vystoupit z letounu do letištního salónku, kde měla přečkat zhruba dvouhodinové mezipřistání.

Mezitím se okolo letadla rojilo čím dál více místních pracovníků. Následně byla oznámena technická závada a začalo to pravé dobrodružství, za které by nemusel stydět žádný scénárista komediálních filmů.

Indie je nejlidnatější zemí světa, a podle toho to tak vypadá, přezaměstnanost a s tím spojená nekonečná byrokracie je všudypřítomná. Každý tu má na práci něco, často je to vyslechnout si problém, zvednout telefon, zavolat někomu jinému a ten zase někomu jinému.

Například jednoduchou věc, zjistit heslo od wifi, zabere třeba nepochopitelné skoro dvě hodiny. Mimochodem, heslo daný člověk celou dobu znal, jak se následně zjistilo. To by jako příklad indického fungování asi stačilo, tento mustr lze aplikovat prakticky na jakoukoliv situaci.

Někde jsme až moc závislí na Číně, řekl Lipavský v Indii

Svět

Členové delegace se i přes podobné malé „incidenty“ a poruchu na letadle těšili dobré náladě a vtipkovali. Lipavský například pro Novinky s úsměvem glosoval situaci slovy, že jde vlastně o takový „teambuilding“.

Tehdy ještě netušil, že celá podnikatelská delegace a přítomní novináři mají dva dny propadlá víza, do letadla nemohou, v salónku zůstat nemohou a na indickou půdu také nemohou.

„Prioritou české diplomacie je v prvé řadě postarat se o krajany v zahraničí,“ připomněl zase s úsměvem jeden nejmenovaný ministrův spolupracovník.

Zastupitelský úřad tak začal rychle řešit dočasná víza, aby všichni členové delegace mohli odjet do nedalekého hotelu, kde by vyčkali příletu druhého českého vládního speciálu.

O rychlém řešení, ačkoliv šlo o členy delegace ministra země, s níž pojí Indii „strategické partnerství“, jak Lipavský připomněl před pár dny během úvodní zastávky indopacifické tour - na bezpečnostní konferenci Raisina Dialogue 2024 v indické metropoli Dillí - se však nedalo mluvit na druhé straně celní přepážky.

Přímá linka Praha-Tokio? Lipavský v Japonsku podepsal dohodu

Domácí

Kolečko vyplňování nejrůznějších dokumentů, nepochopitelných úkonů a neustálého čekání na to, až se mezi sebou pracovníci volající bez přestání kdovíkam domluví, zabralo od opuštění salónku do příjezdu do hotelu bezmála osm hodin.

Je ale nutné podotknout, že ministr i jeho nejbližší spolupracovníci s diplomatickými pasy, kteří mohli kontrolami projít mnohem rychleji, se rozhodli tzv. netrhat partu a celé martýrium absolvovali společně s novináři a členy podnikatelské delegace.

Například při pasové kontrole Lipavský šel dobrovolně na řadu jako poslední, což nebývá zvykem. Naopak zvykem při takovýchto cestách bývá, že nejprve se odbavuje ministr a až poté zbytek.

V Česku se zatím pokoušeli vyjednat během ve většině zemí nepracovní neděle povolení pro přelet druhého vládního speciálu, v tuto chvíli jediného provozuschopného, nad zeměmi do Indie.

„Bojištěm se stává internet.“ Lipavský v Canbeře řešil hlavně kyberbezpečnost

Zahraniční

Letoun měl dle posledních informací vzlétnout okolo 13. hodiny pražského času. Do Bombaje by mohl dorazit v pondělí nad ránem, načež by měl nabrat ministra s celým ansáblem a dopravit všechny zpět do Prahy.

Přesný časový harmonogram nyní není úplně znám, ovlivnit ho může právě nasazení místních pracovníků a další byrokratická kolečka. Předběžně je ale odlet naplánovaný na 6. hodinu ráno.

Incident by nicméně mohl zintenzivnit debatu o rozšíření či obměně vládní letky, která v současnosti čítá dva Airbusy, na kratší vzdálenost se pak k přepravě politiků užívá několik turbovrtulových armádních letounů CASA.

V loňském roce se mluvilo o tom, že by ministerstvo obrany, pod které letka spadá, přikoupilo menší letadla tzv. business jety.

Neplánovaná návštěva Miss World

Lipavský však ani v době, kdy čeká na „repatriační let“ nezahálel. Večer v Bombaji zamířil na vyhlášení soutěže krásy Miss World, která se zde právě koná a kam jej neočekávaně sama pozvala ukrajinská modelka s českým občanstvím a zakladatelka české Miss Taťána Makarenko.

„Paní Makarenko se dozvěděla o neplánovaném pobytu delegace v Bombaji, a proto pana ministra pozvala, aby přijel českou reprezentantku osobně podpořit,“ uvedl mluvčí resortu Daniel Drake.

Česko na soutěži krásy reprezentuje modelka Krystyna Pyszková.

Lipavský v Sydney horoval před krajany za korespondenční volbu

Svět

Na indopacifické turné vyrazil Lipavský ve čtvrtek 22. února. Jako první navštívil indické hlavní město Dillí, kde se zúčastnil konference Raisina Dialogue, následovala Austrálie.

Tam český ministr zahraničí zavítal po zhruba dvaceti letech, v metropoli Canbeře jednal s ministryní vnitra Clarou O’Neilovou, vicepremiérem a ministrem obrany Richardem Marlesem či se na recepci na české ambasádě setkal s krajany.

S českou komunitou se pak potkal i v hale Sokola v Sydney, kde například prohlásil, že je „skandální“, že Česko zatím nezvládlo zavést korespondenční hlasování pro své občany žijící v zahraničí.

V Japonsku jednal o české účasti na světové výstavě Expo 2025 a podepsal s ministryní zahraničí Jóko Kamikawaovou leteckou dohodu, která je předpokladem pro zavedení přímých letů mezi Prahou a Tokiem.

„V každé z těch tří zemí jsme, myslím, dokázali odvést nejen kus práce touto naší diplomatickou misí, ale také si potvrdit ty partnerské vztahy, které jsou v dnešní složité době velmi důležité,“ zhodnotil Lipavský svou cestu ještě při bezproblémovém návratovém mezipřistání ve filipínské Manile.

Získali zde jméno i klokana. Lipavský v Austrálii připomněl úspěchy fotbalových Bohemians

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám