Hlavní obsah

Lipavský v Sydney horoval před krajany za korespondenční volbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney/Austrálie

To, že Česká republika stále neumožňuje Čechům žijícím v zahraničí volit korespondenčně, považuje ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) za „skandální“. Řekl to v úterý večer místního času na setkání se zhruba stovkou krajanů v Sokolu v Sydney. Austrálie například volit poštou umožňuje od 80. let.

Foto: MZV, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se setkal se zástupci české komunity v australském Sydney.

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

„Pro českou diplomacii je péče o krajany absolutní prioritou. Naše vláda pracuje na rozšíření výkonu volebního práva, tak aby Češi v zahraničí mohli snáze vyslovit názor na to, kam má jejich země směřovat. V Austrálii funguje korespondenční volba pro občany v zahraničí od 80. let minulého století a já považuji za skandální, že Česko stále nezvládlo tuto možnost pro své občany zajistit,“ prohlásil šéf české diplomacie na setkání se zástupci české komunity v hale Sokola v australském Sydney.

Volit poštou by mohli občané, kteří dlouhodobě pobývají v zahraničí. Na lidi žijící v Česku ani turisty pobývající v době voleb na zahraniční dovolené by se tato možnost nevztahovala.

Korespondenční volba je aktuálně v Poslaneckém sněmovně před druhým čtením. To úvodní trvalo několik dní a nocí, protože schůzi provázely dlouhé obstrukce ze strany opozičních hnutí ANO a SPD, jež se zavedením poštovního hlasování nesouhlasí. Argumentují, že tento krok by prý byl protiústavní, ohrožením demokracie či vytvořením dvojí kategorie občanů.

Poštovní volba by dle vládnoucí pětikoalice naopak narovnala podmínky mezi lidmi žijícími v Česku, kde mají do pár minut nějakou volební místnost a s odvolením se jim prakticky nepojí žádné náklady, a stovkami tisíc Čechů, kteří někdy musejí stovky až tisíce kilometrů cestovat na konzulát nebo ambasádu.

Získali zde jméno i klokana. Lipavský v Austrálii připomněl úspěchy fotbalových Bohemians

Svět

Zavedení poštovního hlasování by ocenil například Radovan, který v Sydney žije dvacet let. „Myslím si, že kdo má český pas, tak by měl mít možnost volit. Odkudkoliv. Jsem Čech a není mi lhostejné, co se v Čechách děje. Chci o tom dál rozhodovat. Ideální by ale bylo, aby to bylo elektronické. Je podle mě nesmysl dělat korespondenční volbu, když se to dá udělat online pomocí občanky, řidičáku, jen ťuknete a bude prověřené, že jste hlasoval,“ řekl Novinkám přímo v Sydney na setkání s ministrem. Podle něj chodí z jeho okolí volit převážná část krajanů na konzulát.

Austrálie, která má korespondenční volbu od 80. let, také umožňuje i tu elektronickou. Jde ale spíš o výjimečnou možnost, nikoli běžnou věc. „Je to jako výjimka. Když jsem třeba jel pryč, tak jsem mohl volit. Musel jsem se zaregistrovat a mohl jsem volit elektronicky. Není to běžné, nemohu si vybrat, musí k tomu být nějaký důvod,“ doplnil.

Také seniorka Mária Daňková, která se k protinožcům přistěhovala v roce 1970, když se ze studijního pobytu v Anglii nechtěla po vpádu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do tehdejšího Československa vrátit, odmítá argument opozice, že krajané v zahraničí u nás neplatí daně a měli by řešit své problémy a životy a neovlivňovat dění v zemi, kde dlouhodobě nežijí.

„Já jsem vždy volila, teď nemůžu, protože mi propadl pas, a když jsem se dozvěděla, kolik kroků bych musela překonat, tak jsem si ho už neobnovila, protože do Česka můžu na občanku. Vždy jsem chtěla, aby se můj hlas počítal. Mám českou zemi pořád ráda, takže bych pro ni chtěla to nejlepší,“ popsala žena s tím, že v Česku má i po desítkách let odloučení přátele, s nimiž je stále v kontaktu.

Černochová pojede do Austrálie

Lipavský v diskusi s krajany také řekl, že dalším českým politikem, který do Austrálie zamíří, bude už za zhruba tři týdny ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Česko přemýšlí o nákupu obrněnců Bushmaster pro ženisty.

„Zhruba za tři týdny přijede paní ministryně obrany na návštěvu Austrálie, takže já bych to nechal na ní. Je známo, že v Austrálii se vyrábějí kvalitní obrněná vozidla, tak je to jedna z myšlenek, kterými bychom se mohli zabývat. Bushmaster se to jmenuje,“ prohlásil v úterý večer Lipavský. Reagoval tak na dotaz krajanky, „v jakém rozsahu chce Česko doplnit vojenské zásoby z Austrálie“.

V pondělí se Lipavský v australském hlavním městě Canbeře setkal s vicepremiérem a ministrem obrany Richardem Marlesem. Týž den v rozhovoru pro ABC News hovořil o tom, že Česká republika se snaží doplnit a obměnit vojenský materiál a techniku, přičemž zmínil možnost nákupu obrněných australských vozidel Bushmaster pro ženisty. Jak na začátku roku psaly Novinky a Právo, jít by mohlo o 82 vozidel za asi tři miliardy korun.

Ministerstvo obrany nechtělo slova Lipavského Novinkám komentovat. „Z bezpečnostních důvodů zahraniční cesty ministryně obrany jako chráněné osoby předem nijak nekomentujeme,“ reagoval na dotaz Novinek mluvčí resortu David Polák. Zda by se tedy mohlo něco hnout například ve věci případného nákupu bushmasterů, není nyní jasné.

Nyní se ministr i s delegací přesouvá do závěrečné destinace několikadenní pracovní cesty po Indopacifiku a Asii - Japonska. Tam ho čeká až do 2. března řada setkání s čelnými představiteli státu, jednat by měl v Tokiu například s ministryní zahraničí Jóko Kamikawaovou, ministrem obrany Minoru Kiharou. V Ósace pak bude Lipavský řešit přípravy na Expo 2025. Navštíví mimo jiné místo, kde by měl stát český pavilon ze skla a dřeva. Povolování a přípravy pavilonu provázejí problémy.

Ženijní auta budou z Austrálie, čeští výrobci mají zase smůlu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám