Hlavní obsah

Někde jsme až moc závislí na Číně, řekl Lipavský v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Dillí/Indie

Česká republika, potažmo Západ, je podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v některých oblastech příliš závislá na Číně. Proto je potřeba hledat nové možnosti a budovat nová partnerství, například s Indií. Lipavský o tom mluvil v pátek na konferenci Raisina Dialogue v indickém Dillí.

Foto: MZV, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na konferenci Raisina Dialogue 2024 v indickém Dillí

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Stěžejním bodem programu ministra zahraničí Lipavského v úvodní destinaci několikadenní zahraniční cesty – indickém hlavním městě Dillí – byla v pátek konference Raisina Dialogue. Lipavský zde mluvil o tzv. deriskingu, kde zjednodušeně jde o to, snižovat závislosti na nespolehlivých partnerech. Konkrétně zmínil Čínu.

„Musíme čelit realitě, v některých oblastech jsme až příliš závislí na Číně. Musíme činit kroky, aby naše pozice byla lepší. Řešením je diverzifikovat zdroje. Chceme vytvořit nové závislosti, hledáme dobré přátele,“ prohlásil Lipavský v panelu, kterého se účastnil i slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár (Smer).

V této souvislosti šéf české diplomacie řekl, že Indie je země mnoha možností, kam by Česko rádo rozprostřelo svůj zájem. „Nejsem ale naivní, že by Indie mohla nahradit Čínu,“ dodal Lipavský.

Lipavský se během zhruba čtyřiadvacetihodinové zastávky v Indii setkal s ředitelem Škoda India, tanzanským ministrem zahraničí a se svým tamním protějškem Subrahmanyam Jaishankarem, přičemž šlo o zhruba šesté či sedmé setkání obou politiků za dva roky Lipavského ve funkci.

Lipavský: Rusko si brousí zuby i na náš region, klíčové je udržet ho co nejdál od hranic

Evropa

„Během jednání jsme si potvrdili výborný stav česko-indických vztahů. Nachází se zde celá řada příležitostí pro obranný průmysl. Je potřeba od těch obecných frází přecházet ke konkrétním projektům, a to se nám, myslím, v případě našich vztahů daří. Pokračují práce na tom, abychom otevřeli generální konzulát v Bombaji, což je také místo, které bude podporovat český byznys,“ přiblížil šéf české diplomacie obsah setkání s Jaishankarem.

Již tradičním tématem, které v posledních dvou letech nemůže chybět prakticky u žádného bilaterálního jednání, je pak válka na Ukrajině. Lipavský svému protějšku opět připomněl postoj České republiky a Západu k Rusku, Indie naopak dlouhodobě volí zjednodušeně řečeno neutrální postoj, protože s Ruskem čile obchoduje, například od nich dováží levnou ropu.

„Nemyslím si, že by se měnil indický pohled na konflikt. Pan ministr mé názory zná. Nyní procházíme érou globální konfrontace, jsme vzájemně propojeni. Indii se také nelíbí, že v Rudém moři povstalci ohrožují námořní obchod a provoz. Nelíbí se to ani Česku a Evropě, protože nás to taktéž zasahuje. Ministr tyto citlivosti vnímá, nicméně pozice Indie je stále velmi suverénní,“ přiblížil Lipavský.

Další zastávkou je od soboty australská metropole Canberra, později Sydney. Tam Lipavský navštíví tamní parlament, setkat by se mohl i s australskou ministryní zahraničí či zástupci české komunity v Austrálii, která čítá zhruba 30 tisíc krajanů, a patří tak k největším. U protinožců bude hlavním tématem kyberbezpečnost.

„Tím, že je Austrálie na druhé straně planety, tak některá témata pro spolupráci úplně nepřichází v úvahu, ale v kybernetice, kde si můžete jednoduše vyměňovat informace a útoky se dějí globálně, je ta spolupráce velmi živá. Běží zde řada spoluprací mezi oběma zeměmi. O ty vztahy je potřeba pečovat,“ zdůvodnil Lipavský, který příletem do Austrálie přeruší dvacetiletou přestávku, kdy český ministr zahraničí vkročil na australskou půdu. Poslední dny cesty, která trvá do 3. března, pak budou patřit Japonsku, kde bude ministr mimo jiné řešit přípravy na světovou výstavbu Expo 2025.

Lipavský: Za smrt Navalného může samozřejmě Putin

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám