Hlavní obsah

„Bojištěm se stává internet.“ Lipavský v Canbeře řešil hlavně kyberbezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra/Austrálie

Česká republika a Austrálie mají podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zájem posílit vzájemnou spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti. Bojištěm se prý stává kyberprostor, přibývá třeba vyděračských útoků nebo dezinformací, a je důležité se hrozbám pocházejícím například mnohdy z Číny či Ruska postavit společně. Pokud před těmito problémy budou státy zavírat oči a „necháme si zasahovat do svobody, bude to mít fatální důsledky“, řekl ministr po sérii jednání v australské Canbeře.

Foto: MZV, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský s australskou ministryní vnitra Clarou O'Neilovou si vyměnili pří jednání v Canbeře bezpečnostní strategie svých států.

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

„Hlavní zpráva, se kterou tu v Austrálii přicházím, je, že bezpečnost Evropy a Indopacifiku jsou spojitými nádobami. To, co se stane v Evropě, má vliv i na to, jak bude vypadat bezpečnostní prostředí zde. Mocenský vzestup Číny v tom hraje svou roli,“ shrnul v pondělí českým novinářům Lipavský sérii jednání s čelnými představiteli země.

„V době, kdy se pravda a lež střetávají a digitální krajina se stává bojištěm, je zásadní, abychom se proti mnohostrannému zahraničnímu vměšování spojili,“ dodal.

O kybernetické bezpečnosti šéf české diplomacie v pondělí hovořil mimo jiné s ministryní vnitra Clarou O'Neilovou, pod niž tato agenda v Austrálii spadá. Ačkoliv jsou obě země vzdálené přes půl zeměkoule, podle Lipavského je značný zájem v oblasti spolupracovat a vyměňovat si poznatky a zkušenosti.

Získali zde jméno i klokana. Lipavský v Austrálii připomněl úspěchy fotbalových Bohemians

Svět

„Je to jedna ze zemí, která je na špici, co se týče kybernetické bezpečnosti. Je to dáno třeba i blízkostí k Číně, ze které přichází různé kybernetické útoky, ale celkově v této agendě je to vyspělá ekonomika a země. Zároveň v oblasti kybernetické spolupráce je právě jednoduché spolupracovat, protože ta komunikace probíhá po internetové síti,“ vysvětlil českým novinářům ministr, proč by zrovna Austrálie měla být pro ČR v dané věci strategickým partnerem.

O postavení Austrálie, co se týče kyberbezpečnosti, svědčí i to, že Česko na podzim loňského roku v Canbeře zřídilo pozici teprve druhé kyber atašé a jmenovalo Veroniku Kolek Netolickou. Druhá žena, Berta Jarošová, působí ve Washingtonu v USA.

„Kyberprostor, ačkoliv se o něm často hovoří jako o prostoru bez hranic, tak on je má, a i my, jako Česká republika, máme omezené možnosti toho, co můžeme zachytit. Právě to, že si vybudujeme partnery v Indopacifiku, který je velkým regionem, a nastavíme si tu vztahy, tak nám dává velkou výhodu do budoucna, ale zároveň to i deklaruje náš závazek k tomu, že chceme být důvěryhodným partnerem. A vše je o důvěře,“ vysvětlila význam své pozice Kolek Netolická.

V poslední době značně přibylo například tzv. ransomwarových útoků, kdy hackeři požadují výkupné, jinak například zveřejní ukradená či zablokovaná data. „Zrovna v Indopacifiku primárním aktérem bude Čína, respektive skupiny podporované tímto státem,“ přiblížila. Nevztahuje se to však pouze na Indopacifik, ale jde o globální hrozbu.

Co je ransomware? Každý třetí člověk to neví

Vyděračské viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, patří několik posledních měsíců k těm nejzávažnějším hrozbám. Přesto každý třetí člověk neví, co slovo ransomware vlastně znamená. Tedy ani to, že jde o počítačového záškodníka. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti Eset.

Průzkum se uskutečnil v USA a Kanadě, přičemž se ho dohromady účastnilo více než tři tisíce lidí. Třetina z nich odpověděla, že vůbec neví, co slovo ransomware znamená.

Bezpečnostní experti jim vysvětlili, že jde o škodlivé kódy, které uzamknou počítač, zašifrují data a za jejich zpřístupnění požadují výkupné. To by však 85 % lidí nebylo ochotných zaplatit. Raději by o takto uloupená data přišli.

Zajímavá je také informace o tom, jak si lidé svoje data chrání. Rovných 31 % dotázaných totiž uvedlo, že soubory uložené v počítači vůbec žádným způsobem nezálohují. A to ani fotografie či videa. V případě útoku vyděračského viru by tak o svá data nenávratně přišli.

Právě kvůli rostoucím počtům vyděračských virů například Austrálie zvažuje úpravu své legislativy. V přípravě je například postavení plateb hackerům mimo zákon a navýšení finančních prostředků putujících na zvýšení kyberbezpečnosti. Země proto hledá spojence i ve světě, ale zda by jedním z nich mohla být i Česká republika, není zatím jasné. Lipavský nechtěl blížeji jednání s  O'Neilovou ani setkání s kyberexperty u kulatého stolu komentovat.

„Z principu uzavřeného jednání nemohu být konkrétní. Nicméně mohu říct, že se jednalo o velmi znepokojující debatu. Zahraniční vměšování do demokratických procesů je i pro naše partnery v Austrálii vnímáno jako narůstající problém, před kterým nelze zavírat oči. Pokud si necháme do naší svobody zasahovat, bude to mít fatální důsledky,“ okomentoval Lipavský jednání s experty.

Lipavský ještě před svým přesunem v pondělí večer do nedalekého Sydney, kde mimo jiné potká zástupce české komunity, jednal s australským vicepremiérem a ministrem obrany Richardem Marlesem například o pomoci Ukrajině, ale také právě o Číně či Rusku.

Někde jsme až moc závislí na Číně, řekl Lipavský v Indii

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám