Hlavní obsah

Přímá linka Praha-Tokio? Lipavský v Japonsku podepsal dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Japonsko

Česká republika je blíž ke spuštění přímé letecké linky s Japonskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se svým japonským protějškem Jóko Kamikawaovou totiž ve čtvrtek večer v Tokiu podepsali leteckou dohodu, která je základním předpokladem pro spuštění spojení.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) podepsal v Tokiu s japonskou ministryní zahraničí Jóko Kamikawaovou leteckou dohodu, která má pomoci zavedení linky Praha-Tokio.

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

„Podepsali jsme dohodu o leteckých službách, která položila nezbytné základy pro budoucí provozování přímých letů mezi Českem a Japonskem,“ oznámil ve čtvrtek večer v japonské metropoli novinářům Lipavský.

Kdy by mohla letecká linka Praha-Tokio začít fungovat, ale zatím není možné říct. „Cítíme zájem japonských turistů, cítíme zájem japonských podnikatelů, ale je to na rozhodnutí japonských dopravců, kdy se tak stane. V Asii vždy dopravci očekávají ujednání vlád, než si to domluví komerčně,“ dovysvětlil důvod a význam podpisu dohody mluvčí resortu Daniel Drake. Nelze tak říct, zda by provoz mohl odstartovat už před světovou výstavou Expo 2025, která se bude příští rok konat v nedaleké Ósace.

Lipavský s ministryní zahraničí Jóko Kamikawaovou na jednání hovořili i o hospodářských tématech. Japonsko je totiž druhým největším investorem v České republice, která je taktéž velmi oblíbenou destinací japonských turistů. Těch do naší země každoročně přijíždějí statisíce. V tuzemsku má pobočky či sídla téměř tři sta japonských firem.

Významným tématem jednání pak byla, stejně jako v Indii a Austrálii, které Lipavský v posledních dnech navštívil, bezpečnost. „Máme velký zájem o spolupráci v oblasti bezpečnosti. Vyjádřil jsem plnou podporu rozsáhlému zapojení Japonska do mechanismů a dialogů týkajících se bezpečnosti v EU i NATO,“ dodal s tím, že Japonsko považuje za jednoho z „nejdůvěryhodnějších a nejcennějších“ partnerů v Indopacifiku.

Lipavský v Sydney horoval před krajany za korespondenční volbu

Svět

Šéf české diplomacie připomněl, že o lince v Tokiu loni jednal během své pracovní návštěvy vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Ten se tehdy sešel například se zástupci leteckých společností All Nippon Airways (ANA) a Japan Airlines či zástupci mezinárodního letiště Narita v Tokiu. „Sloužila by totiž nejen k podpoře cestovního ruchu mezi oběma zeměmi, ale také k dalšímu rozvoji spolupráce ve prospěch obou ekonomik,“ řekl tehdy Bartoš.

O zřízení přímého leteckého spojení mezi Českem a Japonskem se mluví dlouhodobě. O lince jednal už v roce 2017 tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), když byl na návštěvě země vycházejícího slunce.

V loňském roce byla obnovena přímá linka mezi Prahou a jihokorejským Soulem, nebo vznikla linka Praha-Tchaj-pej. Nynější podpis dohody se tak veze na vlně propojování České republiky se silnými asijskými hráči.

Kvůli chystanému Expu se Lipavský ve čtvrtek setkal také s ministryní pro Expo Hanako Džimiovou. V sobotu, poslední den návštěvy Japonska, si Lipavský přímo v Ósace prohlédne místo, kde se za zhruba 400 dní má otevřít český pavilon. Během čtvrtka taktéž ministr zavítal na tokijskou univerzitu, kde se setkal se studenty bohemistiky.

Lipavský v Japonsku, kam přiletěl ve středu večer, zakončuje pracovní cestu po Indopacifiku. Od 22. února navštívil indické hlavní město Dillí, kde se zúčastnil konference Raisina Dialogue, či Austrálii. Tam český ministr zahraničí zavítal po zhruba dvaceti letech, v metropoli Canbeře jednal s ministryní vnitra Clarou O'Neilovou, vicepremiérem a ministrem obrany Richardem Marlesem či se na recepci na české ambasádě setkal s krajany. S českou komunitou se pak potkal i v hale Sokola v Sydney, kde například prohlásil, že je „skandální“, že Česko zatím nezvládlo zavést korespondenční hlasování pro své občany žijící v zahraničí.

Získali zde jméno i klokana. Lipavský v Austrálii připomněl úspěchy fotbalových Bohemians

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám