Hlavní obsah

Lipavský jel v Ósace na místo českého pavilonu na Expu. Zatím viděl jen bahno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ósaka/Japonsko

Český pavilon by se měl stihnout postavit do zahájení světové výstavy Expo 2025, které je za zhruba 400 dní. Po sérii jednání v Japonsku to na místě budoucího pavilonu řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Zatím je tam ale jen bahnitá pláň. Projekt národního pavilonu doposud provázely problémy, do dvou týdnů by však Česko po splnění neočekávaných japonských požadavků mělo získat stavební povolení a v dubnu kopnout do země.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se podíval v japonské Ósace na místo, kde má stát český pavilon na výstavě Expo 2025Video: Jan Menšík, Novinky

 
Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

Brány světové výstavy Expo 2025 v japonské Ósace se mají otevřít za 406 dní. Česká republika chce svět ohromit unikátním dřevěným pavilonem ve tvaru spirály se skleněnou fasádou. Zatím však místo, kde má zhruba 160 zemí světa ohromovat návštěvníky i sebe navzájem, příliš honosně nepůsobí. S výjimkou stovek metrů dlouhé, půlkruhové, hrubé dřevěné stavby téměř nic nestojí.

Na pozemku, na němž se má vyjímat česká expozice, se doposud, kdy se na místo osobně zajel podívat český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), nekoplo. Ministr se tak v sobotu podíval jen na podmáčenou, bahnitou půdu.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Lipavský na místě, kde má stát český pavilon na výstavě Expo 2025

„Věřím, že japonská organizace je natolik přesná, že budou dodrženy termíny a závazky tak, abychom stihli postavit náš pavilon. Zatím to není úplně poznat, ale stojíme na něčem, co bude vedle vodní plochy, takové hlavní promenády. Věřím, že to přitáhne dostatečný počet návštěvníků, abychom mohli prezentovat Česko Japonsku i celému světu,“ komentoval Lipavský stav projektu na lehce zabahněné cestě vedle „českého pavilonu“, ze kterého zatím takříkajíc přecházejí oči.

Česko si jako druhé řeklo o stavební povolení pro pavilon na EXPO 2025 v Ósace

Ekonomika

Projekt českého pavilonu s názvem „Talent a kreativita pro život“ prakticky od začátku provázejí problémy a spekuluje se o tom, zda se stihne do zahájení Expa dostavět. Důvodem byly zdlouhavé japonské povolovací procesy či nedostatečná komunikace ze strany organizátorů. I proto byla jedním z hlavních cílů Lipavského cesty do Japonska návštěva Ósaky a jednání s vládními i regionálními politiky i zástupci Expa.

„Myslím, že bylo důležité ukázat náš zájem, že chceme, aby se projekt povedl. Vždycky je potřeba součinnost, ať už na ministerské úrovni, úrovni prefektury, či města, kde jsme si potvrdili vzájemný zájem. To je výsledek těch jednání,“ připomněl šéf české diplomacie.

Neočekávané požadavky

Podle českého komisaře pro českou účast na Expu Ondřeje Sošky kopnutí do země natahovaly například neočekávané požadavky japonské strany na statické testy. Těmi prý ale Česko v polovině února prošlo a stavět by se mohlo začít v horizontu několika týdnů.

„V polovině února jsme dokončili laboratorní testy, které si vyžádala japonská strana, protože Japonsko je seismicky aktivní země a bylo potřeba potvrdit, že české dřevo je tvrdší než to japonské. Nyní čeští a japonští architekti společně se statiky dokončují finální dokumentaci tak, aby ji v následujících dnech předali stavebním úřadům. Máme potvrzeno, že bychom do konce března měli mít vydáno finální stavební povolení. Stavět by se mělo začít v průběhu měsíce dubna,“ osvětlil novinářům aktuální stav Soška.

Vše by se tak podle něj mělo stihnout dokončit do zahájení výstavy. „Máme připraveny veškeré detailní rozbory a projektový harmonogram a stavbu bychom měli dokončit včas,“ dodal.

Japonsko se jako celá značná část světa potýká s nárůstem cen stavebních prací, na český projekt by to ale dle Sošky nemělo mít větší vliv, jelikož si hodláme dovézt většinu materiálů z ČR. „Chceme mít české dřevo i sklo,“ řekl.

Přímá linka Praha-Tokio? Lipavský v Japonsku podepsal dohodu

Domácí

O tom, že se japonské místní úřady budou snažit být, co nejvíce nápomocny, Lipavského během jednání ujistil i guvernér ósacké prefektury Hirofumi Jošimura. Tomu šéf české diplomacie řekl, že „Česko má od Expa velká očekávání“, a aby se pavilon, který označil za jednu z hlavních atrakcí, stihl dostavět, tak „budeme potřebovat součinnost úřadů“.

Lipavský proto také jednal se starostou Ósaky Hidejuki Jokojamou či ve čtvrtek v Tokiu s japonskou ministryní pro Expo 2025 Hanako Džimiovou.

„Je to stavba, po cestě se mohou objevit nějaké problémy a chtěl jsem, aby ministryně věděla o tom, že Česko na Expu je, máme velmi ambiciózní projekt, tak abychom se měli případně na koho obrátit. V tuto chvíli harmonogram ohrožen není,“ okomentoval průběh jednání s ministryní Lipavský.

Problémům čelí i další země

Problémy nicméně neprovázejí pouze Česko, ale také značnou část účastnických zemí, kterých je zhruba 160. Mexiko a Estonsko se k věci postavily před časem po svém, z Expa se kvůli problémům odhlásily. Jiné země se zase rozhodly nakonec nestavět své vlastní národní pavilony, přistoupily na nabídku organizátorů a své expozice nechají umístit do jednotného prostoru.

Organizátoři očekávají, že by na Expo, které se koná v pětiletých cyklech a je považováno za jednu z nejvyšších společenských, kulturních a obchodních akcí na světě, mohlo během půlročního trvání zavítat až 28 milionů návštěvníků.

„Bojištěm se stává internet.“ Lipavský v Canbeře řešil hlavně kyberbezpečnost

Zahraniční

Lipavský v Ósace v sobotu zakončil své zhruba desetidenní indopacifické turné, během něhož navštívil Indii, Austrálii a právě zemi vycházejícího slunce.

Významným tématem ve všech zemích byla bezpečnost, respektive kyberbezpečnost. V pátek v Tokiu například o momentálních globálních problémech a hrozbách hovořil na půdě nadace Sasakawa Peace Foundation, jejíž zakladatel spoluzakládat s prvním českým prezidentem Václavem Havlem Fórum 2000. 

Ve svém projevu Lipavský například řekl, že Rusko se svými imperiálními ambicemi nemá hranice, a kdyby mu to bylo umožněno, tak se nezastaví na Ukrajině, ale zaútočí i na další země.

„Porážka Ukrajiny by Rusku přinesla nové zdroje a mohlo by to znamenat další ‚speciální vojenské operace‘ ve střední a východní Evropě. Válka na Ukrajině je i naší válkou, je v sázce naše budoucnost,“ prohlásil.

Varoval ale také před Čínou, která se snaží narušit světový řád a jejíž zahraničí politika se stává „stále agresivnější“. Právě s Čínou nepojí Japonsko idylické vztahy, Tokio se tak snaží omezovat svou závislost v různých oblastech na komunistické velmoci.

Někde jsme až moc závislí na Číně, řekl Lipavský v Indii

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám