Hlavní obsah

Získali zde jméno i klokana. Lipavský v Austrálii připomněl úspěchy fotbalových Bohemians

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra/Austrálie

Symbolickým gestem zakončil v pondělí návštěvu australského hlavního města Canberry ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Generálnímu guvernérovi předal všemi hráči podepsaný dres pražského fotbalového klubu Bohemians Praha, který název i klokana do znaku získal před téměř sto lety právě při reprezentování Československa v Austrálii. Na oplátku si ministr odnesl dres rugbyového týmu.

Foto: MZV, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (na snímku vpravo) předal v Canbeře generálnímu guvernérovi Austrálie Davidu Hurleymu symbolický dárek, dres fotbalových Bohemians Praha 1905.

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

Vršovický fotbalový klub Bohemians Praha 1905 je výrazně spjat s Austrálií. Právě zde totiž získal svůj název, ale i neodmyslitelného klokana v logu. V roce 1927 k protinožcům na pozvání zamířil klub, tehdy ještě s názvem AFK Vršovice, na čtyři měsíce hostovat, hrát fotbal a šířit povědomí o Československu. Z devatenácti zápasů tehdy pražský klub zvítězil ve čtrnácti. A ministr zahraničí Lipavský se přesně tyto zajímavé okamžiky rozhodl symbolicky připomenout během své návštěvy kontinentu.

„Protože AFK bylo pro Australany složité vyslovovat, tak dostali jednoduchou přezdívku Bohemians - Češi - a také se ten klub zavázal, že bude reprezentovat Československo. Na oplátku za tento pobyt přivezli zpět do Československa dva klokany, což byl dar pro Tomáše Garrigua Masaryka, a tímto vlastně získali kromě názvu i ten symbolický prvek v logu,“ přiblížil v Canbeře Lipavský příběh českého týmu.

„Přišlo nám jako zajímavá myšlenka, že když po 20 letech jede ministr zahraničí na návštěvu Austrálie, že bychom tento příběh zkusili oživit. Bohemákům se to líbilo, dostali jsme dres podepsaný od všech hráčů, který jsem předal generálnímu guvernéru panu Davidu Hurleymu. Je to taková symbolická odpověď,“ dodal šéf české diplomacie.

Někde jsme až moc závislí na Číně, řekl Lipavský v Indii

Svět

O tom, že se „něco chystá“, neurčitě informoval už ve čtvrtek 22. února, tedy v den odletu Lipavského na několikadenní zahraniční cestu do Asie a Indo-pacifiku, sám klub. Tehdy zveřejnil na sociální síti X fotografie z tréninku, na který Lipavský zavítal.

„Je nám ctí, že po téměř sto letech můžeme u protinožců opět reprezentovat naši zemi,“ komentoval předání klub.

Původně se měl Lipavský sejít také se svým australským protějškem, ministryní Penny Wongovou, která měla stejný dres taktéž dostat. Wongová ale schůzku z osobních důvodů zrušila, dar tedy převzal její náměstek.

Z Austrálie do Česka si naopak dres doveze i Lipavský, konkrétně rugbyového týmu South Sydney Rabbithons, jehož spolumajitelem je známý herec a loňská hvězda karlovarského filmového festivalu Russell Crowe.

Návštěva stanice NASA či setkání s českou komunitou

S guvernérem na setkání však jednali primárně o současných problémech a bezpečnosti, která je jedním z hlavních témat Lipavského návštěvy Austrálie. „Česko a Austrálie mají v této oblasti podobné pozice,“ podotkl ministr. Hovořili také o budoucnosti a významu NATO, byznysu českých firem v regionu nebo spolupráci zoologických zahrad, kdy by Praha ráda získala další tasmánské čerty a povolení k jejich rozmnožování. To má pro tento ohrožený druh v Evropě pouze Zoo Kodaň.

Hurley podle Lipavského také poděkoval za finanční pomoc na boj proti rozsáhlým požárům v sezóně 2019/2020 ve výši více než 23 milionů korun, na niž se složila vláda, různé české instituce i běžní občané.

V pondělí se pak ministr zúčastnil zasedání australského parlamentu, s experty se potkal u kulatého stolu na téma kyberbezpečnosti, která je jedním z klíčových témat cesty, nebo jednal s ministryní vnitra Clare O’Neilovou či vicepremiérem a ministrem obrany Richardem Marlesem.

V Canbeře je Lipavský od sobotního večera, kdy přiletěl z indického Dillí. Vzhledem k víkendu byl nedělní program delegace volnější. Ministr v neděli dopoledne navštívil satelitní komunikační stanici NASA - Deep Space Comunnication Complex nedaleko Canberry, které je jedním ze tří takových míst na světě a používá se ke sledování kosmických modulů. Nachází se tam například satelit, který sledoval a zachytil záběry z legendární mise Apollo 11, v jejímž rámci vstoupil první člověk na povrch měsíce.

Navečer se pak zúčastnil recepce na české ambasádě v Canbeře, kde se setkal se zástupci české komunity. Ta v Austrálii patří k největším ve světě a čítá zhruba 30 tisíc krajanů.

Foto: MZV, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Pitáti) navštívil stanici NASA v australské Canbeře.

Lipavský: Rusko si brousí zuby i na náš region, klíčové je udržet ho co nejdál od hranic

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám