Hlavní obsah

Slováci nachystali tábory pro případné azylanty z Ukrajiny. Zatím je klid, hlásí

Slovensko se chystá na případný nárůst počtu migrantů kvůli ruské agresi na východě Ukrajiny. Zatím je na hraničních přechodech mezi Slovenskem a Ukrajinou klid. „Na přechodech s Ukrajinou jsme nezaznamenali zvýšený pohyb,“ uvedlo na dotaz Novinek slovenské ministerstvo vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod mezi Slovenskem a Ukrajinou (ilustrační foto)

Článek

Slovensko má s Ukrajinou společnou hranici dlouhou téměř 98 kilometrů. „Nezaznamenali jsme nárůst cestujících ani migrační tlaky. Ministerstvo vnitra situaci na hranicích monitoruje. Úřad hraniční a cizinecké policie komunikuje s ukrajinskou stranou a s partnery v Evropské unii,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra.

„Slovensko udržuje přátelské vztahy s Ukrajinou a v případě ozbrojené agrese vůči našemu sousedovi jsme připraveni Ukrajině pomoci,“ dodalo.

Putin neblafuje. Jeho cíl je úplné rozdrcení Ukrajiny, píše ruský list

Evropa

Situace je klidná na silničních přechodech Vyšné Nemecké-Užhorod, Ubľa-Malyj Bereznyj a také na přechodu pro pěší Veľké Slemence-Mali Slemenci.

„Jakmile budeme evidovat zvýšený nárůst migrantů, budeme okamžitě nasazovat naše síly a prostředky na východní hranici,“ uvedl ve středu před zasedáním slovenské vlády ministr obrany Jaroslav Naď.

Aerolinky ruší lety nad Ukrajinou, ty ruské se jí vyhýbají obloukem

Evropa

V případě zvýšeného náporu na hranici je Slovensko připravené posílit kontroly na hraničních přechodech a na tzv. zelené hranici. „V případě potřeby je také možné na hranici vybudovat kontrolní a registrační centra,“ dodal tiskový odbor.

Pro případné azylanty má slovenský migrační úřad připravené záchytný tábor Humenné a pobytový tábor Rohovce a Opatovská Nová Ves.

Reklama

Výběr článků

Načítám