Hlavní obsah

Kyjev chce dohnat Ukrajince schovávající se před mobilizací ve spřátelených zemích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina se hodlá obrátit na partnerské státy s žádostmi o extradici ukrajinských mužů v odvodovém věku, kteří se vědomě vyhnuli nástupu do armády a vycestovali ze země na základě padělaných dokumentů zprošťujících je povinnosti narukovat. Prohlásil to Davyd Arachamija, šéf parlamentní frakce největší vládní strany Služebník lidu. To by se mohlo týkat i Česka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ukrajinští vojáci se vracejí z těžkých bojů u Bachmutu.

Článek

„Co bude s lidmi, kteří se tak zachovali? Ponesou zákonnou odpovědnost za poskytnutí úplatku, za padělání úředních dokumentů, za to, že se vyhnuli mobilizaci,“ cituje Arachamiju server Suspilne.

Poslanec připustil, že ukrajinské orgány činné v trestním řízení jsou v současné době na Ukrajince, kteří již ze země vycestovali, krátké. Pracuje se ale na zajišťování důkazů, aby bylo možné proti nim vznést obvinění. Prověření případů státními orgány potrvá několik měsíců - pokud někdo korumpoval úředníka, překročily zákon obě strany, dodal Arachamija.

Partnerskými nebo spřátelenými státy se rozumí ty, s nimiž Kyjev aktivně rozvíjí mezinárodně-právní spolupráci. Patří mezi ně i Česká republika. Ukrajinské orgány mohou požádat prakticky v kterékoliv z těchto zemí o extradici ukrajinských mužů porušujících zákon a vrátit je zpět, uzavřel poslanec.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu po zasedání ukrajinské bezpečnostní rady oznámil, že Kyjev přezkoumá rozhodnutí všech vojenských lékařských posudkových komisí ohledně invalidity ukrajinských občanů a jejich nezpůsobilosti nastoupit vojenskou službu počínaje 24. únorem 2022.

Na Ukrajině bují obchod s falešnými „modrými knížkami“. Zatočíme s tím, hlásí Zelenskyj

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám