Hlavní obsah

Krym je bezpečný, snaží se uklidnit ruská média turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevastopol

Po masivních explozích munice na ruské letecké základně Saki na Krymu, které zničily několik moderních letadel a poškodily desítky domů, nastal exodus letních turistů. Zastavit se jej snaží list Komsomolská pravda v článku ubezpečujícím Rusy, že je Krym dokonale chráněn. Pozadí výbuchů je zatím dál předmětem spekulací. Kyjev a Moskva se vzácně shodují, že za ně nemohou ukrajinské údery.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Infračervený záběr základny Saki na poloostrově Krym po požáru

Článek

O bezpečnostních opatřeních zajišťujících Krym před útoky ze vzduchu, ze souše i moře podrobně píše vojenský korespondent Komsomolské pravdy Viktor Barancev. Ten hned v úvodu přiznává, že mezi Rusy panují obavy před cestami, popírá ale, že by už turisté začali rušit pobyty a vracet jízdenky. To podle něj zatím cestovní kanceláře nepotvrdily.

Desítky odstavců dlouhý článek, jenž vyšel minulý týden, však ukazuje, že panují obavy, že by proud turistů mohl ustat. Přitom srpen a září jsou považovány za nejlepší měsíce k návštěvě Krymu.

„Nechci odjet, cítím se tu jako doma.“ Rusové hromadně opouštějí Krym

Evropa

I Barancev přiznává, že se šíří mezi lidmi šeptanda, že Krym není bezpečný. Mluví se o raketovém ostřelování nebo o útoku drony, byť žádné podle korespondenta Komsomolské pravdy nebyly vidět a nenašly se po nich ani trosky.

Autor opakuje vyjádření ministerstva obrany, že příčinou mohutných explozí, při nichž bylo zničeno i několik letadel, bylo nedodržení bezpečnostních předpisů. A za zdroj fám označuje Kyjev.

Ochrana Krymu

Barancev v textu popisuje, jak je Krym dokonale chráněn. Útok z moře nehrozí, protože většina ukrajinských lodí byla prý zničena hned v prvních dnech. Kyjevu zůstává jen pár rychlých člunů, které se však skrývají u Oděsy, a i kdyby vypluly, ruská Černomořská flotila má 50 lodí a sedm dieselových ponorek.

Pokud by se i tak Ukrajinci o něco pokusili – samozřejmě s podporou NATO –, tak by na ně údajně čekaly pobřežní protilodní systémy Bal a Bastion se střelami Ch-35 a P800 Oniks.

Ze stejných důvodů prý není reálné ani vylodění ukrajinských sil.

Barancev připustil, že ukrajinské letectvo dál existuje a je schopné operovat – když každý týden sestřelí tři čtyři ukrajinské letouny, zřejmě vyrobené v SSSR a dodané z postsovětských zemí –, na krytí vyloďovací operace však prý síla ukrajinského letectva nestačí. Navíc je na Krymu umístěna 27. letecká divize se třemi pluky.

Rusko dělá po útoku na Krym mrtvého brouka, ukázalo by totiž slabost své obrany

Evropa

A kdyby se snad nad Krym dostaly drony jako Bayraktar TB2, což Barancev nevyloučil, je tam připravená 31. divize protivzdušné obrany se systémy S-300 a S-400 a Pancir-S.

Útok ze země podle něj také nehrozí, protože by napřed museli Ukrajinci dobýt zpět přilehlá okupovaná území v Záporožské a Chersonské oblasti s městy Cherson, Melitopol a Berďansk. Na to podle něj nemají sílu. A kdyby přesto prorazili, na poloostrově by na ně čekal 22. armádní sbor s brigádou pobřežní ochrany.

Ukrajinci nemají rakety

Podle něj ukrajinské velení nejspíš sní o raketovém útoku od Oděsy nebo Mykolajivu. Ani to ale podle něj nehrozí: „Nemají střely s tak dlouhým doletem. Američané neriskovali a pro jimi dodané raketomety HIMARS jim nedodali rakety s dostřelem 300 km, ale jen 80 km.”

Krym je přitom od Oděsy vzdálen 280 km. A i kdyby se prý Američané rozhodli rakety ATACMS dodat, Krym chrání řada dalších systémů protivzdušné ochrany Osa a Buk.

Barancev zmiňuje, že Buk M3 u Chersonu už prokázal schopnost likvidovat i rakety vypálené ze systému HIMARS. Opakované útoky na mosty u Chersonu však ukazují, že s obranou proti nim to nebude tak snadné.

Letectvo a příslušníci protiletadlových jednotek spolu s námořníky na lodích a vojáky pozemních sil také střeží hlavní dopravní tepnu, Krymský most vedený z Kubáně. A chrání jej, jak píše list, i bojoví delfíni.

Korespondent zdůrazňuje, že spolu s Kurilami a Kaliningradem je Krym nejlépe chráněným územím Ruské federace.

Riziko sabotáže a nedbalosti

Barancev naproti tomu přiznává, že trvá riziko sabotáže, protože z 19 000 ukrajinských vojáků, kteří byli na Krymu v roce 2014, je na poloostrově stále 13 000 těch, co se přidali k Rusům. Z nich mohla získat své spolupracovníky ukrajinská tajná služba SBU, stejně je ale může získat i z řad obyvatel, nebo dokonce i turistů. Tady prý nepomůže nic než ostražitost.

Autor upozorňuje, že nelze vyloučit ani další mimořádnou událost způsobenou nedbalostí, ale že po každé takové se provádějí kontroly a zlepšují se bezpečnostní opatření.

Otázka ovšem je, zda tomu všemu mohou Rusové uvěřit, změnit svůj pohled na rizika a zamířit na Krym.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám