Hlavní obsah

Kontrola nad Severodoněckem přechází z jedné strany na druhou, tvrdí američtí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly pravděpodobně drží od 6. června kontrolu nad většinou Severodoněcka, i když přesná situace ve městě zůstává nejasná, tvrdí analytici amerického Institutu pro výzkum války (ISW). Vzhledem k pouličním bojům je těžké zjistit, která strana získává navrch, uvádí institut.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Ukrajinský tank u Severodoněcku

Článek

V pouličních bojích je obecně těžké zjistit, kdo co kontroluje, „byť ruské síly pravděpodobně kontrolují velkou část města“, píše institut. Kontrola nad územím pravděpodobně často přechází z jedné strany na druhou, konstatuje. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj byl ale nucen připustit, že se pozice ukrajinských sil v Severodoněcku mírně zhoršila.

Získání Severodoněcka by pro Moskvu bylo rozhodující ve snaze dobýt celý Donbas, připomíná agentura AFP.

„V oblasti Izjumu ruské síly nedosáhly žádného potvrzeného postupu, zatímco jednotky postupující západně od Lymanu si zajistily menší zisky,“ uvádí institut.

Vytlačili jsme ruskou flotilu 100 km od ukrajinského pobřeží, tvrdí Kyjev

Evropa

Úterní ranní zpráva generálního štábu ukrajinských sil ale neříká nic o dobytí města Svjatohirsk s jeho historickým klášterem. Obsazení města ohlásil už dříve Denis Pušilin, jeden z vůdců separatistické Doněcké republiky. „Svjatohirsk je prakticky osvobozen,“ řekl Pušilin.

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajinu

Mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že dobytí města je v závěrečné fázi. Získání Svjatohirsku je symbolem pro moskevského patriarchu Kirilla, kterého provází pověst, že chce udržet starobylá náboženská místa na Ukrajině pod vlivem ruské pravoslavné církve, píše server týdeníku Focus.

V jižní části východní fronty – u Doněcku a v Záporožské oblasti – se Rusové nepokoušejí o postup, tvrdí ukrajinský štáb.

Reklama

Výběr článků

Načítám