Hlavní obsah

Když nebudeme vládnout my, hrozí třetí světová, děsí Poláky konzervativci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) nemá po volbách z poloviny října dost hlasů, aby se udržela u moci, někteří její činitelé si to ale stále nechtějí připustit. Stranu Polsko 2050, která je součástí opozice, nyní konzervativci obvinili z ruského vlivu a straší vypuknutím celosvětového konfliktu.

Foto: Profimedia.cz

Antoni Macierewicz na předvolebním mítinku v říjnu 2023

Článek

„I Spojené státy vědí, že pokud v Polsku skončí vláda PiS, bude to představovat hrozbu vzniku třetí světové války, protože Rusko po dobytí Ukrajiny zaútočí na Polsko. Prezident USA Biden jasně řekl, že v  takovém případě bude muset americká armáda vstoupit do války, což znamená riziko vypuknutí celosvětového konfliktu,“ strašil podle televize TVN24 posluchače na povolebním mítinku příznivců konzervativců Antoni Macierewicz, místopředseda PiS a jeden z nejbližších spolupracovníků lídra Jaroslawa Kaczyňského.

Macierewicz se opírá i o „zaručené“ informace o tom, že za stranou Polsko 2050, která je součástí opoziční aliance Třetí cesta, prý stojí ruské tajné služby, které ji měly dokonce založit. Nyní prý má Polsko 2050, které získalo ve volbách 33 mandátů, sloužit ruským zájmům v boji proti Ukrajině.

Skartovačky jedou na úřadech vedených PiS naplno, tvrdí polská opozice

Evropa

„Ohledně těchto Macierewiczových výmyslů je nejpodivnější to, že ještě nedávno byl ministrem obrany. Leckdo by si mohl myslet, že z jeho strany jde o žert, tak to ale v žádném případě není,“ uvedl v komentáři deník Rzeczpospolita.

Poměr sil po nedávných parlamentních volbách v Polsku je jasný. Osm let vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) získala výrazně menší podporu než liberální opozice - přepočteno na mandáty jsou síly v poměru 194:248 - přesto však tvrdí, že má ve 460členém Sejmu většinu, a tváří se, že chce skládat novou vládu.

PiS podle komentáře Rzeczpospolity dělá všechno pro to, aby nemuselo přiznat volební porážku. „Je pro něj zřejmě snazší šířit nesmysly o zániku Ukrajiny a Polska a o hrozícím vypuknutí třetí světové války,“ uzavírá polský list.

PiS začíná hrát o předčasné volby, píší polská média

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám