Hlavní obsah

Skartovačky jedou na úřadech vedených PiS naplno, tvrdí polská opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okamžitě po parlamentních volbách v Polsku, které před dvěma týdny sice vyhrálo vládnoucí konzervativní Právo a spravedlnost (PiS), ale většinu v parlamentu jen těžko získá, zavládla ve straně Jarosława Kaczyńského panika, tvrdí polská opozice. Ta mimo jiné poukazuje na nákup výkonných skartovaček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Získali jsme informace, že na ministerstvech běží na plné obrátky skartovačky likvidující dokumenty svědčící o tom, jak tam PiS řádilo během uplynulých osmi let. Také o tom, jak po nocích vyvážejí stovky pytlů skartovaných dokumentů a narychlo shánějí specialisty na poškození pevných disků v počítačích,“ řekl poslanec Dariusz Jonski z opoziční Občanské platformy (PO), který je členem branně-bezpečnostního výboru.

Jonski podle stanice RMF24 také uvedl, že stát kvůli náhlé potřebě nakoupil stovky zařízení na likvidaci dokumentů, o jejichž odstranění bleskově rozhodovaly speciální komise.

Jen polská kontrarozvědka, Agentura vnitřní bezpečnosti (ABW), koupila po volbách 55 mimořádně výkonných skartovaček za 250 tisíc zlotých (téměř 1,4 milionu Kč), které dokážou najednou zničit 10 listů formátu A4. 

Dudu viní ze záměrného zdržování

Opozice, která chce PiS ve vedení země vystřídat, tvrdí, že množství dokumentů určených k likvidaci se ale podařilo zajistit a budou předány kontrolním orgánům.

O skartování dokumentů mluvil pro server interia.pl také lídr opoziční Levice Wlodzimierz Czarasty.

„Prezident Andrzej Duda zdržuje vytvoření nové vlády. Poskytuje PiS týden, dva, měsíc na ničení dokumentů, ale za dva měsíce předložíme tolik prověřených usvědčujících důkazů, že se pod nimi prohne stůl,“ řekl Czarasty.

Jeho Levice má nyní společně s nejsilnější Občanskou koalicí (sdružující strany okolo PO) a Třetí cestou ve 460členném Sejmu 248 poslanců (většina je 231). Všechny tři subjekty avizují, že jsou připravené společně vládnout.

PiS v Polsku hraje o čas, vzdát se moci neplánuje

Evropa

Polské opoziční strany jsou připraveny sestavit vládu v čele s Tuskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám