Hlavní obsah

PiS začíná hrát o předčasné volby, píší polská média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) zvítězila v nedávných parlamentních volbách v Polsku, nezískala ale dostatečný počet křesel a nemá koaličního partnera, který by jí umožnil vytvořit většinu v Sejmu. Zůstat u moci by ale chtěla, a to třeba i díky předčasným volbám, upozorňují polská média.

Foto: Profimedia.cz

Předseda PiS Jarosław Kaczyński

Článek

Během povolebních konzultací s prezidentem Andrzejem Dudou, které skončily ve středu, PiS tvrdila, že získala většinu hlasů v dolní komoře parlamentu. Totéž tam však prohlásili i lídři tří opozičních stran – Občanské koalice, Třetí cesty a Levicové strany – a již oznámili, že jsou připraveni sestavit parlamentní většinu a vládu.

„Obě strany mě požádaly, abych navrhl jejich kandidáta na premiéra. PiS navrhla Mariusze Morawieckého a opoziční strany Donalda Tuska, což jsem zatím vzhledem k jejich postojům k většině v Sejmu neučinil,“ oznámil ve čtvrtek na setkání s novináři Duda.

Dodal, že svolává první zasedání parlamentu na 13. listopadu a doufá, že se do té doby situace vyjasní.

Polské opoziční strany jsou připraveny sestavit vládu v čele s Tuskem

Evropa

Kde je problém?

Podle oficiálních výsledků voleb získala vládní strana PiS ve volbách 15. října 194 hlasů a k většině ve 460členném Sejmu jí chybí 37 křesel. Tři opoziční strany získaly 248 mandátů, v dolní komoře parlamentu tak disponují pohodlnou většinou 231 křesel. Navzdory jasné početní převaze opozice v novém Sejmu však vládnoucí PiS tvrdí, že je to ona, kdo má většinu.

„PiS začíná hrát na předčasné parlamentní volby jako na způsob, jak získat moc. O tom již hovořilo vedení strany,“ zjistili reportéři Rádia RMF FM, kteří o tom informovali ve čtvrtek.

Mezi způsoby, jak dosáhnout předčasných voleb, patří například zpoždění přípravy státního rozpočtu nebo rozdmýchávání sporů v řadách opozice. Navíc současná vláda přijímá různá rozhodnutí i ekonomického rázu na další čtyřleté období, jako by se nic nedělo, uvedli reportéři.

„Přestože politický tábor Jarosława Kaczyńského ztratil ve volbách většinu, Sejm nechce předat vládní moc. V žádném případě se nechce smířit s porážkou, stejně jako to udělal Trump po prohře s Bidenem. Pisovská propaganda už je opět v plném proudu, klame jako před volbami, jako by výsledek byl jiný, než ve skutečnosti je,“ uvedl v komentáři týdeník Polityka.

„Kaczyńského plánem je kompromitovat nově vznikající koaliční většinu, vynutit si od prezidenta Dudy předčasné volby – v naději, že je PiS vyhraje. Protože nevyhráli, jak si přáli dosavadní vládci, těžko by vyhráli předčasné volby. Jen by ještě více podráždili 11 milionů Poláků, kteří volili demokratické strany,“ dodal týdeník

PiS v Polsku hraje o čas, vzdát se moci neplánuje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám