Hlavní obsah

Kapitán Putinovy ochranky utekl z Ruska. Na Západě už ochotně líčí, co a jak v Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura AP tento týden informovala o zběhnutí velké ruské ryby. Kapitána ruské Federální ochranné služby (FSO) Gleba Karakulova, který měl na starosti prezidentovu šifrovanou komunikaci a během 13 let Vladimira Putina doprovázel na více než 180 cestách. Ten na několika hodinách záznamu popsal, jak se šéf Kremlu strachuje o své bezpečí a úzkostlivě si chrání soukromí.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci FSB v Moskvě.

Článek

Ruský prezident podle Karakulova, jehož totožnost AP ověřovala u tří zdrojů, nepoužívá mobilní telefon ani internetové připojení. Informace o dění doma i ve světě podle Karakulova čerpá výhradně od svých nejbližších spolupracovníků a z ruské státní televize.

I od spolupracovníků se ale Putin podle uprchlého člena ochranky v posledních letech postupně izoluje. Přispěla k tomu pandemie covidu, která prý Putina děsila, a v posledním roce invaze na Ukrajinu, kterou nařídil.

„Posledních pár let žije v informační izolaci. Různými bariérami se odřízl od světa: karanténou, informačním vzduchoprázdnem. Realitu vnímá pokřiveně,“ řekl Karakulov. Odmítl nicméně stále dokola se objevující zvěsti o tom, že 70letý Putin trpí blíže neurčenou vážnou nemocí. Šéf Kremlu se naopak podle Karakulova na svůj věk těší dobrému zdraví.

Lipavský: Kdyby se Putin nezbláznil, zůstalo by Finsko neutrální

Válka na Ukrajině

O svůj život se nicméně bojí čím dál víc. Snaží se necestovat vlakem a preferuje obrněný vlak, který zvenčí vypadá jako běžná souprava, vypověděl Karakulov.

S přepychovým palácem měl Navalnyj pravdu

Pracovník FSO také potvrdil některé dřívější spekulace a tvrzení o Putinově osobním životě a majetku. Kolega Karakulovi potvrdil, že Putin má u Černého moře opulentní palác, o kterém hovořilo sledované vyšetřování týmu vězněného kritika Kremlu Alexeje Navalného.

Potvrdil také, že Putin má v několika rezidencích identické kanceláře. Karakulov byl prý svědkem toho, jak Putin hovořil z kanceláře v Soči, zatímco podle ruské televize měl mít jednání v rezidenci u Moskvy.

Zběhnout se kapitán Karakulov odhodlal loni 14. října. Využil oficiálních jednání v kazachstánské Astaně, kam mohla nezávisle na něm přicestovat i jeho manželka s dcerou. Kolegům řekl, že jde po obědě nakoupit suvenýry, ale sešel se s rodinou a odjel na letiště a uprchl do Turecka.

Do ruské armády má nastoupit 147 tisíc odvedenců

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám