Hlavní obsah

Lipavský: Kdyby se Putin nezbláznil, zůstalo by Finsko neutrální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomoc Ukrajině před ruskou agresí a rozšiřování Severoatlantické aliance (NATO) a její zvýšená přítomnost na východním křídle byly v pátek hlavními tématy summitu ministrů zahraničí zemí Bukurešťské devítky (B9) v polské Lodži. Český ministr Jan Lipavský k přístupu Finska do Aliance uvedl, že kdyby se ruský prezident Vladimir Putin nezbláznil, zůstaly by Helsinky neutrální.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Jan Lipavský.

Článek

„Takhle Putin pomohl rozšířit NATO, bohužel za cenu jeho krvavé války na Ukrajině,“ řekl Lipavský českým novinářům po jednání se svými protějšky.

Český ministr zahraničí si pochvaloval, že všechny státy NATO ratifikovaly připojení Finska k Severoatlantické alianci.

Věří, že brzy bude následovat také Švédsko. Přístup Stockholmu ale zatím neratifikovaly Ankara a Budapešť, a Švédsko tak zatím zůstává na čekací listině.

Turecko ratifikovalo vstup Finska do NATO

Evropa

Lipavský krátce reagoval také na slova maďarského předsedy vlády Viktora Orbána, podle kterého jsou evropští lídři blízko k tomu, aby začali legitimně mluvit o možnosti vyslání mírových jednotek na Ukrajinu.

„Nevím, o co je ten výrok opřený. Zda se jedná o nějaký návrh nebo je to pouze mediální výrok maďarského premiéra,“ uvedl.

Krátce se také zastavil u výroku běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, který v pátek vyzval k okamžitému příměří mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Škoda, že to neříkal před 400 dny, kdy vypukla invaze na Ukrajinu a ruské jednotky pochodovaly na Kyjev z Běloruska,“ řekl Lipavský na dotaz Novinek.

Členy Bukurešťské devítky (B9) jsou vedle Česka také Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko. Uskupení vzniklo v roce 2015 v reakci na agresivní kroky Ruska na Ukrajině.

Ministři zahraničí B9 se naposledy setkali loni v březnu v Bratislavě. Hlavy států se za rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu setkaly třikrát, naposledy letos v únoru ve Varšavě, kde s nimi jednal také americký prezident Joe Biden.

Evropa by podle Orbána mohla vyslat mírové jednotky na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Lukašenko navrhl okamžité příměří. Zrazuje Ukrajince od protiofenzívy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám