Hlavní obsah

Kamery na parkovištích nečtou nová slovenská evidenční čísla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od letošního ledna zavedlo Slovensko nová evidenční čísla, podle nichž už není možné zjistit, v jakém okrese má majitel vozidla trvalý pobyt. Řidiči ovšem zjišťují, že kamery na parkovištích, například v nákupních centrech, nová evidenční čísla nepřečtou a závory se při odjezdu nezvednou.

Foto: Ministerstvo vnitra SR

Nová podoba slovenských SPZ

Článek

Problémem je nový typ písma a čísel na tabulkách. „V podstatě se mi to stává všude. Nikde ve světě jsem neviděl, že by nula měla uprostřed tečku. Samozřejmě, že to způsobuje problém. Oslovujete vrátné a musí vás pouštět manuálně. Tohle se nedořešilo,“ řekl Rozhlasu a Televizi Slovenska majitel nové SPZ Martin Turčan.

Ministerstvo vnitra upozornilo, že změnu formátu SPZ neplánuje a parkovací domy by měly své systémy na čtení značek aktualizovat podle platné vyhlášky. „Majitel vozidla by si měl dát pozor, aby evidenční číslo nebylo něčím překryté, zakřivené nebo nastavené jinak, než stanoví platná pravidla,“ uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Eliášová.

Generální ředitel výzkumného ústavu dopravního v Žilině Ľubomír Palčák uvedl, že dodavatelům technologií v parkovacích domech bude trvat, než udělají potřebné změny. Majitelé nových SPZ by si však určitě neměli tabulky svépomocně upravovat nebo přelepovat čísla. V takovém případě hrozí pokuta nebo odebrání SPZ.

Slovák jel po dálnici na kole, zaplatil pokutu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám