Hlavní obsah

K útoku na ruské vojáky u hranic s Ukrajinou se hlásí jejich vzbouření krajané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik mrtvých a raněných na obou stranách si podle ruských webů vyžádalo čtvrteční přepadení ruského vojenského automobilu v Brjanské oblasti nedaleko hranice s Ukrajinou. K útoku se přihlásila protikremelská skupina Ruský dobrovolnický sbor (RDK), která v regionu už dříve podnikla několik pozemních výpadů a má vazby na neonacistickou scénu.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojenci ruské povstalecké skupiny RDK na archivním snímku

Článek

„Průzkumná skupina RDK provedla 18. ledna přepadení nepřátelského transportu v Suzemském okrese v Brjanské oblasti,“ oznámili protikremelští povstalci na svém telegramovém účtu. Připojili přitom fotografii ozbrojenců v zimním maskování vedle vojenského nákladního automobilu, s tím, že video zveřejní později.

„Úspěch naší další vojenské operace je důležitý nejen sám o sobě. Navzdory malým vojenským zkušenostem se naši rekruti ukázali v nejlepším světle! Kluci přijeli na Ukrajinu a vstoupili do RDK v létě,“ dodala skupina v dalším příspěvku. „Nyní můžeme s jistotou říci, že Ruský dobrovolnický sbor se stal plnohodnotnou vojensko-politickou organizací, systémem, který z nezkušených dobrovolníků dělá sebevědomé bojovníky. Sláva RDK! Sláva Rusku!“ zakončili povstalci své sebevědomé prohlášení.

Na letiště u Kursku jsme útočili i my, hlásí Ruský dobrovolnický sbor

Zahraniční

Ruský neonacista spojencem Kyjeva

O několika mrtvých a raněných na obou stranách po přepadení ruského vojenského vozu se zmiňuje také regionální zpravodajský web Brjanskaja ulica, který však útočníky označuje jako „ukrajinské sabotéry“, s tím, že zhruba dvacetičlenná skupina byla vyzbrojena kulomety i granáty.

„Auto Ural MO bylo přepadeno nepřátelskou sabotážní a průzkumnou skupinou, bohužel máme mrtvé a zraněné. Nepřátelská sabotážní a průzkumná skupina zaútočila na nákladní automobil a okamžitě se stáhla. Pohraničníci rychle dorazili na pomoc, poskytli první pomoc a evakuovali raněné,“ informoval o události ruský telegramový kanál Staršij pogrannarjada.

Skupina RDK má vazby na ruskou neonacistickou a krajně pravicovou scénu, její lídr Denis Kapustin (známý jako White Rex) žil dříve v Německu a později dostal zákaz vstupu do schengenského prostoru. RDK se spolu s další protikremelskou skupinou – Legií „Svoboda Ruska“ – už dříve přihlásila k několika pozemním útokům v Brjanské oblasti u hranic s Ukrajinou.

Protikremelší partyzáni hlásí další vpád do Ruska. Útok odražen, tvrdí Moskva

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám