Hlavní obsah

Protikremelší partyzáni hlásí další vpád do Ruska. Útok odražen, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový pozemní útok na ruském území oznámili ve čtvrtek protikremelští partyzáni. Výpad u města Šebekino v Bělgorodské oblasti podnikly podle zveřejněných videí Ruský dobrovolnický sbor (RDK) a Legie Svoboda Rusku. Podle Moskvy se ale bojovníci přes hranici nedostali. Obě partyzánská uskupení v regionu u hranic s Ukrajinou útočila už minulý týden.

Foto: Freedom Of Russia Legion, Reuters

Záběr, který podle povstalců ukazuje boje v ruské obci Novaja Tavolžanka

Článek

„Naše předsunuté oddíly již bojují na předměstí Šebekina,“ napsali ruští partyzáni z RDK na svém telegramovém účtu k nově zveřejněnému videu. Zachycenou střelbu v okolí silnice lokalizovali do obcí Novaja Tavolžanka a Titovka v blízkosti Šebekina, které se zároveň nacházejí bezprostředně u ukrajinských hranic. Z videa samotného se však lokalita identifikovat nedá.

Útok u Šebekina avizovala skupina už dříve během dne. „Bohužel nemůžeme evakuovat civilisty z příhraničních oblastí, protože ruská armáda tyto oblasti ostřeluje. Zůstaňte doma a nebojte se, bojovníci Ruského dobrovolnického sboru s civilisty nebojují,“ vzkázali bojovníci z RDK.

„My, bojovníci z Legie Svoboda Rusku, jsme nyní na hranici naší vlasti. Velmi brzy budeme postupovat dále na ruské území, abychom přinesli svobodu, mír a klid,“ hlásí další partyzáni na videu zveřejněném běloruským exilovým webem Nexta. Ozbrojenec před skupinou vojenských vozidel dále Moskvě pohrozil, že časem osvobodí celé Rusko.

Výbuch po pádu dronu v Bělgorodu

„K žádnému narušení hranice nedošlo,“ oznámil nicméně podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov s tím, že ruští vojáci zabránili ukrajinským silám proniknout do Bělgorodské oblasti a odrazili tři útoky. Ruské vládní síly podle něho zničily 30 ukrajinských bojovníků s bojovou technikou, kteří se pokoušeli proniknout do Šebekina.

O pokračujícím ostřelování Šebekina a dalších obcí v Šebekinském a Grajvoronském okrese ale ve čtvrtek informoval gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Ten také odpoledne napsal, že v samotném Bělgorodu zazněl výbuch. „Podle předběžných údajů bezpilotní letoun spadl na vozovku. Jsou dva ranění,“ napsal Gladkov na svém Telegramu.

Šebekino v Bělgorodské oblasti hlásí masivní úder, úřady evakuují děti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám