Hlavní obsah

Jsme slabší, válka s NATO nedává smysl, přiznal Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že vzhledem k tomu, že Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, je ruský útok na NATO nesmyslný. Přiznal tak, že je Rusko slabší a že by konfrontace s aliancí pravděpodobně pro Moskvu nedopadla dobře. Putin to řekl při středečním setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém Kreml informoval na svém webu.

Jsme slabší, válka s NATO nedává smysl, Česko ani Polsko nenapadneme, prohlásil PutinVideo: Reuters

 
Článek

„V absolutních číslech je to obrovský rozdíl. V roce 2022 Spojené státy utratily (na obranu) 811 miliard dolarů (přes 19 bilionů korun) a Ruská federace 72 miliard (asi 1,7 bilionu korun). Rozdíl je citelný, více než desetinásobný,“ konstatoval ruský vládce Putin, jehož slova v přepisu zveřejnil Kreml na webu.

„Výdaje Spojených států na obranu tvoří 39 procent světových výdajů na obranu. A Rusko tvoří asi 3,5 procenta. A my se s ohledem na tento poměr chystáme do války s NATO? To je prostě nesmysl,“ dodal dále ruský diktátor.

Například analytický web Statista uvedl, že Spojené státy na obranu v roce 2022 vynaložily 877 miliard dolarů (přes 20,5 bilionu korun), kdežto Rusko 86,4 miliardy (přes 2 biliony korun). Statista uvedl, že se jednalo o 3,5 procenta amerického HDP.

Meduza: Putin chce ještě válčit, stačit by mu mohl Charkov

Válka na Ukrajině

Putin na setkání dále prohlásil, že nasazení západních stíhaček F-16 na ukrajinské straně nezmění situaci na bojišti. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž podle něj Rusko přizpůsobí svou strategii.

„Samozřejmě pokud budou využívat letiště třetích zemí, tak ta se pro nás stanou legitimními cíli, ať už jsou kdekoliv,“ řekl v tomto kontextu.

Putin dále připomněl stokrát opakovanou lež, že to, co teď Rusko dělá ve válce na Ukrajině, kterou nazývá speciální vojenskou operací, je pouze obrana „našich“ lidí žijících na „našich“ historických územích.

Mongolský exprezident setřel Rusko svou imperiální mapou

Svět

Po Ukrajině už nikam nepůjdeme

Při středečním setkání dále uvedl, že podobné hrozby, tedy že se Rusko po Ukrajině chystá útočit na Evropu, jsou „naprosté nesmysly“ a mají údajně pouze za cíl zastrašit obyvatele Evropy.

„Idea, že napadneme nějakou další zemi, Polsko, Pobaltské státy; a straší i Čechy, je to naprostý nesmysl. Je to prostě blábol,“ cituje ruského prezidenta agentura Reuters.

Rusko ovšem i před invazí na Ukrajinu odmítalo, že by mělo v plánu na ni zaútočit.

Rusko vs invaze na Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin 18. února 2022

„Tato vojenská cvičení jsou čistě obranná a nepředstavují žádnou hrozbu pro jinou zemi. Byla naplánována a všech cílů těchto cvičení bylo dosaženo.“ Zdroj: Sky News

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, 16. února 2022

„Ráda bych požádala o dezinformace USA a Velké Británie: Bloomberg, The New York Times a The Sun, aby zveřejnily plán našich nadcházejících invazí na tento rok. Ráda bych si naplánovala dovolenou.“ Zdroj: TASS

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová 9. února 2022

„My tyto agresivní plány nemáme, ale mám pocit, že USA ano. Z amerických novin se dozvídáme, že zaútočíme na Ukrajinu. A to i přesto, že věříme, že my a tato země jsme národ, který má společnou historii.“ Zdroj: TASS

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, 27. ledna 2022

„Válka nebude, pokud to bude záviset na Ruské federaci. Válku nechceme. Ale nedovolíme, aby byly naše zájmy hrubě pošlapávány a ignorovány.“ Zdroj: The Times of Israel

Ruský prezident Vladimir Putin, 23. prosince 2021

„(Invaze) není naše preferovaná volba, nechceme to. (Západ) nám musí dát záruky, a to okamžitě.“ Zdroj: Reuters

24. února 2022 Rusko napadlo Ukrajinu

Napadnout Česko či Polsko? Naprostý nesmysl, řekl Putin

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám