Hlavní obsah

Meduza: Putin chce ještě válčit, stačit by mu mohl Charkov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin hodlá ve válce i nadále pokračovat, řekly zdroje blízké Kremlu zpravodajskému serveru Meduza. Rozcházejí se ale v tom, co přesně má Rusko v plánu dobýt před ukončením války. Podle jednoho úředníka chce Putin dosáhnout Kyjeva, další ale uvedl, že šéf Kremlu má realističtější cíl a chce obsadit „pouze“ Charkov.

Foto: Profimedia.cz

Vládce Ruské federace Vladimir Putin

Článek

„Putin vycítil slabost Ukrajiny a je připraven jít za vítězstvím i do Kyjeva,“ prohlásil jeden zdroj z Kremlu, podle něhož slabost ruský prezident vycítil po neúspěšné ukrajinské protiofenzivě.

Jiný zdroj ale podle Meduzy uvedl, že Putin si klade „realističtější cíl“, kterým je dobytí Charkova a poté postupné ukončení speciální vojenské operace (SVO), což je název, který Rusko používá k označení ruské války na Ukrajině.

Meduza dále uvedla, že všechny její zdroje pocházejí z „ruských elit“. Má se jednat o vysoce postavené bezpečnostní činitele, kteří si všichni myslí, že ruská armáda je schopna dobýt Charkov, ale že další postup do hloubi Ukrajiny je „obtížný“.

Putinovi teče do bot. Do jeho verze o zapojení Ukrajiny hází vidle už i Bělorusko

Evropa

„(Charkov) je symbolicky také vítězstvím. Milionové město s velkým počtem rusky mluvících obyvatel,“ uvedl zdroj, který si jako všichni ostatní přál zůstat v anonymitě.

Všichni ruští představitelé však Meduze sdělili, že v tuto chvíli nemají informace o tom, že by ruská armáda měla napevno stanovený plán zahájení ofenzivy na Charkov. Shodují se však na tom, že jde o „docela pravděpodobný scénář“, který si může vyžádat novou vlnu mobilizace.

Meduza ovšem uvedla, že rozhodnutí o mobilizaci plánovaný útok na Charkov nijak neovlivní. „Téměř vše je na něj připraveno již dlouhou dobu. Jde jen o situaci na frontě,“ uvedl zdroj.

Charkovská oblast je od prvních dnů plnohodnotné invaze částečně obsazena ruskými okupanty. Na podzim 2022 Ukrajina zahájila protiofenzívu a osvobodila většinu měst a vesnic v regionu. Ruské armádě se Charkov nepodařilo dobýt, ale nadále město pravidelně ostřeluje.

Ukrajina spojencem islamistů? Když on Zelenskyj je takový zvláštní Žid, argumentuje Peskov

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám