Hlavní obsah

Mongolský exprezident setřel Rusko svou imperiální mapou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž si několik dní po lžích ruského prezidenta Vladimira Putina, které zazněly v rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem, utahuje na síti X z Ruské federace. V příspěvku totiž Putinovi ukázal absurditu jeho argumentu „práva na historické území“, na základě kterého ruský prezident ospravedlňuje invazi na Ukrajinu.

Foto: Mongol Tsakhia ELBEGDORJ/Síť X

Ironická mapa Mongolského impéria z roku 1471 v porovnání s tehdejším Ruskem. Mapa nezobrazuje realitu, ale jde o nadsázku.

Článek

„Po Putinově rozhovoru jsem našel mongolskou historickou mapu,“ uvedl na síti X Elbegdordž. „Nebojte se. Jsme mírumilovný a svobodný národ,“ dodal posměšně na adresu ruského diktátora.

Elbegdordž to napsal v reakci na Putinův rozhovor s Carlsonem, který americký moderátor zveřejnil 8. února. V něm ruský prezident jako jeden z argumentů ospravedlňující invazi na Ukrajinu uvedl, že území, na němž se Ukrajina rozkládá, bylo vždy součástí Ruska.

Mapa, která znázorňuje Rusko v roce 1471, nezachycuje mongolskou říši, ale hranice současného Ruska. Velikost mongolské říše je přesně vystihnuta na ostatních obrázcích.

„Země byly odděleny a dány sovětské Ukrajině a staly se její součástí, takže z tohoto důvodu máme stále řadu důvodů tvrdit, že Ukrajina je umělý stát vytvořený Stalinovou vůlí,“ uvedl Putin. Tento argument je ovšem nesmyslný už jen kvůli tomu, že každý stát, který kdy existoval, byl vytvořen uměle.

„Když se SSSR zhroutil, vše, co Rusko věnovalo jako dárek Ukrajině, bylo sebráno,“ pronesl dále Putin. Ukrajině skutečně ve 20. století připadl Donbas i Krym, který byl původně součástí Ruské sovětské federativní socialistické republiky (RSFSR). Sovětský lídr Nikita Chruščov je ovšem převedl pod ukrajinskou správu. To však v žádném případě neznamená, že tato území byla vždy ruská a že Rusko je může silou anektovat.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž na návštěvě České republiky v roce 2015

Elbegdordž se proto rozhodl podívat se na historii rovněž. Konkrétně na rok 1471, kdy tehdejší Rusko zaujímalo podstatně menší území než například v době své největší slávy Mongolská říše.

Toto porovnání Elbegdordž znázornil na fiktivní mapě, kterou k příspěvku přiložil. Kdyby se tedy vyplnila Putinova slova o „historickém právu“ na území, Kreml by musel svých zhruba 143 milionů obyvatel vměstnat na podstatně menší území.

Zastavte zabíjení, vyzval už dříve Rusko

Mongolsko udržuje už od sovětských časů s Moskvou těsné ekonomické i politické vztahy, po ruské invazi na Ukrajinu se však v zemi konaly i demonstrace na podporu Kyjeva. Exprezident Elbegdordž už v roce 2022 ostře vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby válku zastavil.

„Mám pro prezidenta Putina jednoduchý vzkaz. Zastavte válku! Setkal jsem se s vámi při mnoha příležitostech. Máte moc zastavit tuto válku právě teď. Nyní je čas uzavřít mír. Moje srdce puká, když vidím Rusko. Od té doby, co jste zahájil tuto válku, se Rusko topí ve strachu, plné slz. Vaše mobilizace působí moře utrpení. Pane prezidente, zastavte své nesmyslné zabíjení a ničení,“ apeloval tehdy na šéfa Kremlu.

Putin je geopolitický šílenec, reagují Ukrajinci na rozhovor s Carlsonem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám