Hlavní obsah

Johnson si po odchodu z Downing Street vydělal miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský expremiér Boris Johnson si za tři měsíce od svého odchodu z Downing Street vydělal projevy přes milion liber (přes 28 milionů korun). Vyplývá to z povinně zveřejňovaných údajů o příjmech britských poslanců, uvedla agentura Reuters.

Foto: ČTK

Bývalý britský premiér Boris Johnson

Článek

Politik odstoupil z čela vlády po třech letech ve funkci začátkem září. Odešel po sérii skandálů, které se týkaly zejména porušování omezení zavedených kvůli pandemii covidu-19.

Johnson, jenž před vstupem do politiky pracoval jako novinář a je zdatným rétorem, se poté vrhl na přednášky na konferencích nebo soukromých akcích, za které si účtoval v průměru třicet tisíc liber (845 tisíc korun) za hodinu.

Jeho nejlépe placenou prací za poslední měsíce byl listopadový projev v New Yorku pro americkou finanční společnost Centerview Partners. Zdržel se devět hodin a inkasoval za to 277 724 liber (7,8 milionu korun). Vystoupil také na recepci pro indické noviny The Hindustan Times, projev měl i na akci CNN Global Summit v Lisabonu.

V půlce listopadu na ekonomickém fóru agentury Bloomberg v Singapuru označil Čínu za „nátlakovou autokracii“, za což se musel majitel agentury Michael Bloomberg přítomným omluvit.

Kritiku sklidil rovněž od Berlína za to, že v CNN řekl, že „Německo si v případě ruské invaze přálo porážku Ukrajiny“.

Sunak je u Britů populárnější než předchůdci

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám