Hlavní obsah

Uniklá fotka vznáší nové otázky ohledně dodržování restrikcí v Downing Street

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda musí vysvětlovat další případ možného porušení protiepidemických restrikcí poté, co se v médiích objevila fotografie premiéra Borise Johnsona sedícího u vína s několika dalšími lidmi na zahradě jeho sídla v Downing Street.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Snímek zveřejněný v neděli deníkem The Guardian zachycuje sešlost z poloviny loňského května, kdy v Británii platila přísná opatření spojená s první vlnou epidemie covidu-19. Podle vlády se nejednalo o společenskou událost.

Předseda vlády nám vytrvale ukazuje, že se neohlíží na pravidla, která zavádí pro všechny ostatní.

Novým incidentem pokračuje politická bouře, kterou spustily na přelomu listopadu a prosince informace o večírcích vládních pracovníků či členů Konzervativní strany na konci loňského roku, kdy se Británie nacházela ve svém druhém lockdownu. Média přinesla zprávy nejméně o pěti podezřelých událostech, přičemž asi největší pozornost poutala údajná vánoční besídka v Downing Street z 18. prosince.

Johnson jakékoli porušení pravidel odmítá a nařídil interní vyšetřování, z jehož čela ovšem záhy odstoupil šéf státní správy Simon Case. Ten čelí podezření, že se sám účastnil sešlosti v rozporu s protikoronavirovými opatřeními.

„Popíjí v salonu poslední šance“. Konzervativci už hledají náhradu za Johnsona

Zahraniční

Nově zveřejněná fotografie ukazuje událost z loňského 15. května. Je na ní vidět terasa, kde u dvou stolků s lahvemi patrně vína sedí Johnson, jeho manželka Carrie Symondsová a šest dalších mužů, v pozadí na trávníku pak stojí v hloučku dalších devět lidí.

Byli to pracovníci, kteří si dávali skleničku po nabitém programu pracovních schůzek.
Dominic Raab, vicepremiér

Podle The Guardian byla v té době v celé Anglii zakázána setkání více než dvou lidí z různých domácností, byť pravidla pro kontakty na pracovišti byla volnější. Uváděla však, že osobní schůzky by se měly konat pouze v případech, kdy je to „naprosto nutné".

Downing Street v reakci na první informace o květnovém incidentu tvrdila, že se jednalo o pracovní setkání. Po zveřejnění fotografie se v pondělí k věci vyjádřil ministr spravedlnosti Dominic Raab, podle něhož nešlo o společenskou událost. „Byli to pracovníci, kteří si dávali skleničku po nabitém programu pracovních schůzek,” uvedl ve vysílání televize BBC.

Další zakázaný večírek. V Británii už vyšetřují i Johnsona

Zahraniční

Vláda novou kauzu vysvětluje v době, kdy v Británii prudce rostou počty nakažených a kdy Johnsonův kabinet zvažuje další zpřísnění karanténních opatření. Podle opozice ovšem premiér ztratil „morální autoritu” na to, aby stál v čele boje proti koronaviru.

„Předseda vlády nám vytrvale ukazuje, že se neohlíží na pravidla, která zavádí pro všechny ostatní," reagovala na nejnovější vývoj zástupkyně lídra Labouristické strany Angela Raynerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám