Hlavní obsah

Johnson apeluje na poslance, aby potopili část dohody o brexitu

– Londýn

Britský premiér Boris Johnson vyzval konzervativní poslance, aby podpořili jeho plán anulovat část dohody o brexitu. Chce, aby podpořili vládní návrh zákona o vnitřním trhu, který podle stanice BBC porušuje britské závazky týkající se hospodářské konkurence a celního režimu v Severním Irsku.

Foto: Toby Melville, Reuters

Bristský předseda vlády Boris Johnson

Článek

Johnson ve vystoupení přenášeném videem řekl, že se strana nesmí vrátit k „mizernému handrkování“ s EU. V přenosu, který provázely výpadky zvuku a obrazu a nebylo možné klást dotazy, vyzval konzervativní poslance pro drtivou podporu zákonu. Ten je podle něj „naprosto klíčový“ v tom, že má ”zabránit zahraniční zemi nebo mezinárodní organizaci mít moc rozdělit zemi“ a že nedovolí, aby se hranice posunula do Irského moře oddělujícího Velkou Británii od Irska.

Evropská unie přitom varovala, že by Spojené království mohlo čelit právním důsledkům, pokud by neodstranilo z návrhu body ovlivňují obchod mezi Severním Irskem a Velkou Británii, protože by to porušilo mezinárodní dohodu. EU pohrozila potopením jakékoli obchodní smlouvy se Spojeným královstvím, bude-li zákon ve stávající podobě schválen.

Británie podkopala naši důvěru, uvedla EU k návrhu britského zákona porušujícího dohodu o brexitu

Evropa

Oběma stranám zbývá na dohodu necelých pět týdnů. Johnson už varoval, že pokud nedojde k dohodě do 15. října, jednání opustí. [celá zpráva]

Informativní schůzka mezi Británií a EU se uskuteční v pondělí, kdy začne o návrhu britského zákona jednat i britský parlament.

Británie sporné body hájí s tím, že garantují integritu Velké Británie a Severního Irska. Dohoda o brexitu však garantuje, že nevznikne pevná hranice mezi Irskem a Severním Irskem, což komplikuje utvoření jednotného vnitřního trhu ve Spojeném království a hrozí, že by de facto byla hranice mezi trhem EU zahrnujícím severoirský a britským až v Irském moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám